JAV ambasadorius sugrįžo į Maskvą

JAV ambasadorius Rusijoje Johnas Sullivanas (Džonas Salivanas), prieš du mėnesius atšauktas konsultacijoms į Vašingtoną, ketvirtadienį sugrįžo į Maskvą.

„Džiaugiuosi, kad sugrįžau į Maskvą ir galėsiu tęsti darbą su patyrusia ir patikima JAV diplomatinės atstovybės komanda užtikrinant JAV užsienio politikos interesus Rusijoje. Iš mūsų kolegų Rusijos vyriausybėje tikiuosi bendradarbiavimo siekiant mūsų tikslo – stabilių ir prognozuojamų santykių tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos“, – sakė ambasadorius naujienų agentūrai „Interfax“.     

Anot jo, kaip yra sakęs JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), Vašingtonui ir Maskvai tenka atsakomybė atsakingai kurti santykius tarp abiejų šalių. 

„Turime bendradarbiauti, kai tai atitinka mūsų bendrus interesus, o tais klausimais, kuriais nesutariame, o tarp mūsų esama rimtų nesutarimų, svarbu vesti atvirą ir nuoširdų dialogą“, – kalbėjo J. Sullivanas.   

„Derybos Ženevoje buvo pozityvios. Dabar, man sugrįžus į Maskvą, o ambasadoriui Anatolijui Antonovui sugrįžus į Vašingtoną, uoliai dirbsiu, kad būtų imtasi praktinių žingsnių, reikalingų įgyvendinti uždavinius, dėl kurių buvo sutarta viršūnių susitikime. Be kita ko, iš mūsų kolegų Rusijos vyriausybėje tikiuosi bendradarbiavimo plėtojant dvišalį dialogą strateginio stabilumo klausimais – dialogą, naudingą abiem mūsų šalims ir visam pasauliui“, – sakė jis.

„Kaip JAV ambasadorius Rusijoje toliau pasisakysiu už demokratiją, žmogaus teises, laisvą ir atvirą žiniasklaidą Jungtinėse Valstijose, Rusijoje ir visame pasaulyje. Toliau pasisakysiu už teisingą elgesį JAV piliečiais Rusijoje, įskaitant Trevorą Reedą (Trevorą Ridą), kurio bylos nagrinėjimas netrukus bus pratęstas, taip pat Paulą Whelaną (Polą Vilaną), kuris Rusijoje kalinamas jau ilgiau nei 900 dienų“, – sakė J. Sullivanas.  

Buvusiam JAV jūrų pėstininkui P. Whelanui buvo skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė už šnipinėjimą, o kitas buvęs jūrų pėstininkas T. Reedas buvo nuteistas kalėti devynerius metus dėl kaltinimų, kad būdamas neblaivus užpuolė Rusijos policijos pareigūną.

Praėjusią savaitę Ženevoje susitikę JAV vadovas J. Bidenas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sutarė dėl ambasadorių sugrąžinimo.

Rusijos ambasadorius A. Antonovas į Jungtines Valstijas sugrįžo sekmadienį.

Maskvos ir Vašingtono diplomatiniai ryšiai buvo kone visiškai nutrūkę po J. Bideno, apkaltinusio Kremlių kišimusi į JAV rinkimus ir kibernetinių atakų vykdymu, inauguracijos.

J. Bidenui kovą prilyginus V. Putiną „žudikui“, Rusija žengė retą žingsnį – atšaukė konsultacijoms savo ambasadorių A. Antonovą ir pareiškė, kad JAV pasiuntinys irgi turėtų grįžti į Vašingtoną.

J. Sullivanas Maskvą paliko balandį, JAV ir Rusijai apsikeitus sankcijomis bei išsiuntus viena kitos diplomatų.

Gegužę Maskva įtraukė JAV į „nedraugiškų“ valstybių, kurioms draudžiama įdarbinti savo ambasadose Rusijos piliečius, sąrašą. Vienintelė kita šiame sąraše esanti valstybė yra Čekija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių