Pereiti į pagrindinį turinį

JAV analitikai: per BRICS susitikimą Rusijai nepavyko užsitikrinti paramos

2024-10-24 11:41
Viljama Sudikienė, ELTA

Antrąją BRICS viršūnių susitikimo Rusijoje dieną priimta Kazanės deklaracija parodė, kad Rusija dar nesulaukė tarptautinės paramos ir nesukūrė alternatyvios saugumo struktūros, kaip to nori Kremlius, sakoma Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) pranešime.

Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / Scanpix nuotr.

JAV analitikai pabrėžia, jog Kazanės deklaracijoje Rusijos karas Ukrainoje minimas tik vieną kartą. „Deklaracijoje sakoma, kad visos ją pasirašiusios šalys turėtų vadovautis Jungtinių Tautų Chartijos principais, įskaitant nuostatą dėl pagarbos teritoriniam vientisumui, ir kad BRICS valstybės sveikina „atitinkamus“ pasiūlymus tarpininkauti, siekiant per diplomatiją ir dialogą užbaigti karą“, – sakoma ISW pranešime.

Analitikai priminė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos reakciją į Kazanės deklaraciją: Rusijai nepavyko „eksportuoti“ į BRICS šalis savo požiūrio, jog būtina keisti pasaulio tvarką ir pasaulinę saugumo architektūrą.

Pasak analitikų, deklaracija taip pat rodo, kad Rusijos karo prieš Ukrainą klausimu BRICS šalys nepasiekė vienybės, greičiausiai dėl to, jog daugelis palaiko JT Chartijos principus. Be to, Indija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Brazilija ir Pietų Afrikos Respublika nesutinka paversti BRICS antiamerikietiška koalicija, priduriama pranešime.

Daugiau naujienų