JAV Atstovų Rūmai priėmė įstatymą Dalai Lamai apsaugoti

JAV Atstovų Rūmai balsavo už sankcijas Kinijos vyriausybės atstovams, kurie kišis į Dalai Lamos įpėdinio paieškas. Atitinkamam įstatymo projektui antradienį pritarė 392 parlamentarai, 22 buvo prieš.

Įstatymas leis vyriausybei įšaldyti Kinijos pareigūnų turtą JAV ir uždrausti jiems atvykti į šalį. Be to, Kinijai bus uždrausta atidaryti naujus konsulatus JAV, kol Vašingtonas negalės atidaryti atstovybės Tibeto autonominio regiono sostinėje Lasoje.

Įstatymo projektu norima priversti Pekiną atnaujinti prieš dešimtmetį nutrūkusį dialogą su Dalai Lamos pasiuntiniais, sakė Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi. Atstovų Rūmai, anot jos, remia „tibetiečių tautos teisę į religijos laisvę ir tikrą autonomiją“. Tai apima ir „išskirtinę teisę patiems rinkti savo religinį lyderį“.

Projektui dar turi pritarti Senatas.

84-erių Dalai Lama yra Tibeto dvasinis vadovas. Tradiciškai jo įpėdinį per ritualines paieškas, kurios gali trukti ne vienerius metus, paskiria vienuoliai. Tačiau Pekinas signalizavo, jog gali kištis į procesą, kad dvasiniu lyderiu taptų jam priimtinas asmuo.

1995-aisiais Kinija sulaikė tada šešerių metų berniuką, kurį Dalai Lama paskyrė Pančen Lama – antru svarbiausiu dvasininku Tibete. Pekinas išrinko savo Pančen Lamą, kuris nuo tada pristatomas kaip Kinijos dominavimo Tibete simbolis.

Gali būti, kad Dalai Lama, priešingai Tibeto tradicijai, pats įvardys savo įpėdinį, galbūt net mergaitę. Įmanoma ir tai, jog jis nurodys, kad po jo mirties Dalai Lamos pozicija būtų panaikinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių