Pereiti į pagrindinį turinį

JAV Aukščiausiasis Teismas susvyravo dėl gėjų santuokų

2015-04-29 08:37
AFP-BNS inf.
AFP nuotr.

JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjų nuomonės atrodė išsiskyrė dėl klausimo, ar šalies konstitucija numato teisę vienalytėms poroms gyventi santuokoje, ruošiantis priimti potencialiai istorinį sprendimą, dėl kurio gėjų santuokos galbūt bus įteisintos visoje šalyje.

Šimtai abiejų stovyklų aktyvistų rengė demonstracijas prie Aukščiausiojo Teismo rūmų sostinėje, kai devyni teisėjai nagrinėjo bylą, kurstančią vienus iš karščiausių debatų JAV visuomenėje.

Teismo narių pozicijos atrodė pasidalijusios pagal įprastas ideologines gaires: keturi liberalieji teisėjai atrodė palaikantys pastangas užtikrinti, anot teisėjos Ruth Bader Ginsburg (Rut Bader Ginsberg), „pokytį santuokos institucijoje“.

Tačiau konservatyvūs kolegijos nariai, vadovaujami teismo pirmininko Johno Robertso (Džono Robertso), per 2,5 val. trukusį posėdį išsakė susirūpinimą dėl staigaus pokyčio šimtmečių tradicijoje.

„Jūs siekiate pakeisti šios institucijos esmę“, – pažymėjo J.Robertsas.

Jis taip pat perspėjo ieškovų advokatus: „Jeigu laimėsite jūs, debatų nebebus: išspręsti šią bylą reikš užbaigti debatus.“

Teisėjas Anthony Kennedy (Entonis Kenedis), laikomas neturinčiu tvirtos pozicijos šiuo klausimu, nors anksčiau jis yra pasisakęs už platesnį gėjų teisių traktavimą, atrodė palaikantis abiejų debatų pusių argumentus.

Jis pažymėjo, kad būtų sunku pakeisti tradicinę sampratą, kad santuoka yra vyro ir moters sąjunga.

Tačiau A.Kennedy pridūrė, kad „vienalytės santuokos tikslas negalėtų būti kilnesnis“.

„Mes negalime pratęsti giminės, bet ... taip pat turime orumą, kurį norime realizuoti“, – jis citavo gėjų santuokų šalininkų argumentus.

Jie to nusipelnė dabar 

Pasak ekspertų, vienalyčių santuokų, kurios yra įteisintos 37 iš 50 valstijų ir sostinėje Vašingtone, visuotinis pripažinimas atrodo neišvengiamas.

Teismas išklausė ieškovus iš keturių valstijų (Ohajo, Mičigano, Tenesio ir Kentukio), kur gėjų santuokos tebėra draudžiamos.

Palaikomi prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos, 16 ieškovų pageidavo, kad jų santuokoms būtų taikoma konstitucinė apsauga visose Jungtinėse Valstijose.

Šiuo metu valstijos, kuriose jie gyvena, santuoka apibrėžiama tik kaip vyro ir moters sąjunga, taip pat nepripažįstamos kitose valstijose įregistruotos vienalytės santuokos.

Jeigu Aukščiausiasis Teismas palaikytų ieškovų argumentus, ta nutartis faktiškai įteisintų vienalytes santuokas visose 13 valstijų, kuriose tai dar nėra padaryta.

JAV generalinės prokurorės pavaduotojas Donaldas Verrilli (Donaldas Verilis), palaikantis ieškovų poziciją, argumentavo, kad turėtų būti panaikinti draudimai registruoti tos pačios lyties asmenų santuokas.

„Pasaulyje, kuriame gėjai ir lesbietės atvirai gyvena kaip mūsų kaimynai, tiesiog neįsivaizduojama, kad jiems turėtų būti tai draudžiama arba kad jie turėtų laukti“, – pabrėžė jis.

„Jie nusipelnė lygiateisės įstatymų apsaugos ir nusipelnė jos dabar“, – sakė D.Verilli.

Audringos demonstracijos 

Žmonės ištisas dienas lūkuriavo eilėse, kad galėtų patekti į bylos nagrinėjimą, o santuokų lygybės šalininkai ir priešininkai rengė demonstracijas prie teismo rūmų.

Gėjų teisių aktyvistai, įskaitant kai kuriuos ieškovus, išskleidė vaivorykštės spalvų vėliavą ir laikė plakatus su užrašu „Santuoka yra mūsų konstitucinė teisė“.

Tuo tarpu teismo salėje vienas iš dalyvių posėdžio pradžioje sušuko: „Homoseksualumas yra Dievo papiktinimas!“

Teisėjai, kurie turėtų paskelbti nutartį po maždaug dviejų mėnesių, „iš tikrųjų laiko mūsų gyvenimus savo rankose“, sakė 44 metų Colleen Condon (Kolin Kondon), atvykusi į posėdį iš Pietų Karolinos ir neseniai susituokusi su kita moterimi.

Bylos ieškovai Thomas Kostura (Tomas Kostura) ir Ijpe DeKoe (Idžpė DeKu) negalėjo nuslėpti savo emocijų.

„Buvo didžiulis palaikymas, kai mes atvykom, o kai įėjom į teismo rūmus, nenumaniau, kiek dar žmonių susirinko, kol buvom teisme“, – sakė Th.Kostura.

Teisė tuoktis 

Aukščiausiasis Teismas sprendžia, kaip turėtų būti interpretuojama JAV konstitucijos 14-oji pataisa, užtikrinanti visų piliečių vienodą apsaugą pagal įstatymus.

Teisėjai turi nuspręsti, ar ši pataisa įpareigoja valstijas pripažinti kitose valstijose sudarytas santuokas.

2013 metų birželį teismas priėmė istorinį sprendimą atšaukti įstatymą, draudžiantį taikyti federalines lengvatas homoseksualioms poroms.

Tačiau tas sprendimas neužtikrino vienalyčių santuokų įteisinimo visoje šalyje, palikdamas teisę spręsti šį klausimą pačioms valstijoms, nors Aukščiausiasis Teismas tradiciškai gina federalizmo principus.

Keturios minėtos valstijos, palaikomos religinių ir kitų konservatyviųjų organizacijų, argumentuoja, kad santuoka yra pagrįsta vyro ir moters biologiniu ryšiu.

Kita vertus, Mičigano ieškovai laikosi pozicijos: „Kad ir kokie apribojimai gali būti nustatyti teisei tuokti, partnerių lytis negali būti vienas iš jų.“

Ieškovai taip pat argumentuoja, kad tos keturios valstijos pažeidžia jų judėjimo laisvę, atsisakydamos pripažinti santuokas, teisėtai sudarytas kitose valstijose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų