JAV bus išdalyti pirmieji prezidento rinkimų balsavimo biuleteniai

  • Teksto dydis:

JAV rinkėjams penktadienį turi būti išdalyti pirmieji prezidento rinkimų biuleteniai, likus dviem mėnesiams iki balsavimo, kuriame, panašu, nugalėtoją – Kamalą Harris arba Donaldą Trumpą – nulems labai maža persvara.

Šiaurės Karolinos valstijoje, kurioje vyks atkakli kova, turi būti išdalinta apie 130 tūkst. biuletenių tiems, kas negalės dalyvauti lapkritį vyksiančiame balsavime.

Kandidatų debatai numatyti kitą savaitę, o išankstinis balsavimas kai kuriose valstijose prasidės jau rugsėjo 20 dieną.

Šiaurės Karolina yra viena iš keleto „svyruojančių“ valstijų, kurioms K. Harris ir D. Trumpas skiria daug dėmesio pradėdami intensyviausią varžybų dėl Baltųjų rūmų etapą.

Prieš pusantro mėnesio į prezidentinę kovą įsitraukusi K. Harris sukėlė entuziazmą tarp demokratų, kurie po truputį laidojo viltis dėl prezidento Joe Bideno galimybių nugalėti respublikoną D. Trumpą.

Viceprezidentės komanda penktadienį paskelbė, kad rugpjūtį surinko 361 mln. dolerių (324,8 mln. eurų). Tai yra didžiausia mėnesinė rinkimų ciklo suma, beveik trigubai didesnė nei D. Trumpo komandos skaičius.

„Per trumpą laiką viceprezidentės Harris kandidatūra subūrė istoriją kuriančią, plačią ir įvairialypę koaliciją, pasižyminčią tokiais entuziazmu, energija ir ryžtu, kokie padeda laimėti įtemptus rinkimus“, – sakė jos kampanijos vadovė Julie Chavez Rodriguez.

„Artėjant paskutiniam šių rinkimų etapui užtikriname, kad kiekvienas sunkiai uždirbtas doleris būtų skirtas pritraukti rinkėjus, nulemsiančius šių rinkimų (baigtį)“, – pridūrė ji.

„Medaus mėnesio“ pabaiga

K. Harris iškilimas varžybas dėl Baltųjų rūmų, Senato ir Atstovų Rūmų pakreipė demokratų naudai, nors kova visuose trijuose frontuose išlieka atkakli.

Nors D. Trumpo susikurtas pranašumas prieš J. Bideną išgaravo, jo kampanija vis dar mato kelis galimus kelius į pergalę ir tiki, kad turi daugiau paramos svarbiausiais rinkimų klausimais, tokiais kaip ekonomika, imigracija ir nusikalstamumas.

D. Trumpo padėjėjai teigia, kad K. Harris „medaus mėnuo“ su rinkėjais rodė pervertintą paramą ir kad ji pradeda mažėti, ryškėjant jos politinėms pažiūroms.

Remiantis apklausas stebinčio tinklalapio „RealClearPolitics“ vidurkiais, K. Harris visos šalies mastu pirmauja 1,8 procento.

Apklausos itin svarbiose Mičigano, Viskonsino, Pensilvanijos, Arizonos, Nevados, Džordžijos ir Šiaurės Karolinos valstijose, kuriose galutinis rezultatas sunkiai nuspėjamas, rodo dar didesnę intrigą – K. Harris čia turi statistiškai nelabai ką reiškiančią 0,2 proc. persvarą.

Šiaurės Karolinoje buvo planuojama balsavimo biuletenius pradėti siuntinėti rinkėjams nuo pat ryto, tačiau vienas teisėjas nurodė siuntimą atidėti bent iki vidurdienio.

Tai esą reikalinga, kad Robertas F. Kennedy jaunesnysis turėtų laiko apskųsti sprendimą, kuriuo atsisakyta išbraukti jo pavardę jam pasitraukus iš rinkimų.

„Turime išgelbėti savo šalį“

Šis nepriklausomas kandidatas padavė į teismą Šiaurės Karolinos rinkimų tarybą, jos nariams demokratams atmetus jo prašymą išbraukti jį iš kandidatų į prezidentus sąrašo.

Šiaurės Karolinos rinkimų taryba taip nusprendė manydama, kad perspausdinti ir vėl išplatinti balsavimo biuletenius, likus tiek nedaug laiko iki rinkimų, būtų labai nepraktiška.

R. F. Kennedy jaunesniojo pasitraukimas priminė, kaip greitai gali pasikeisti situacija.

Interneto platformos „RealClearPolitics“ duomenimis, parama jam smarkiai sumažėjo – nuo 13,8 proc. liepą iki penkių procentų tuo metu, kai jis nusprendė pasitraukti. Tačiau net keli šimtai jo šalininkų galėtų pakreipti rinkimus valstijoje, kur nugalėtoją labai sunku numatyti iš anksto.

Tarp kitų klausimų, iškilusių prieš lapkričio 5 dieną įvyksiančius rinkimus, yra ir D. Trumpo pripažinimas kaltu dėl 34 kaltinimų klastojus buhalteriją siekiant nuslėpti mokėjimus už tylą pornografijos filmų žvaigždei. Tikėtina, kad ši buvusio prezidento byla vėl mirgės žiniasklaidos antraštėse, kai rugsėjo 18 dieną bus paskelbta bausmė.

Antradienį televizija „ABC News“ transliuos pirmuosius ir galbūt vienintelius K. Harris ir D. Trumpo debatus, turinčius tapti svarbiu kampanijos riboženkliu.

D. Trumpas, kuris nuolat priešinosi balsavimui paštu, programėlėje „TikTok“ paskelbė trumpą vaizdo įrašą, kuriame ragina amerikiečius padėti jam grįžti į Baltuosius rūmus, „nesvarbu, ar tai būtų balsavimas paštu, išankstinis balsavimas, ar balsavimas rinkimų dieną“.

Penktadienį jis turi kreiptis į įtakingą policijos profesinę sąjungą Šiaurės Karolinoje, o šeštadienį surengti mitingą Viskonsine.

„Turime išgelbėti savo šalį, mes vieninteliai ją išgelbėsime. Ta kita žmonių grupė sunaikins mūsų šalį. Negalime leisti, kad taip nutiktų“, – tikino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastaba

pastaba portretas
Kamala? Bent bus galima zvengti.

Kanala Haris

Kanala Haris  portretas
Neturi jokių šansu .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių