JAV dėl įtariamų nusikaltimų neleis įvažiuoti į šalį Šri Lankos kariuomenės vadui

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos penktadienį uždraudė įvažiuoti į šalį Šri Lankos kariuomenės vadui dėl „patikimų“ įrodymų, kad jo šalyje 2009 metais einant į pabaigą kruvinam pilietiniam karui buvo pažeidžiamos žmogaus teisės.

Generolas leitenantas Shavendra Silva (Šavendra Silva), kurio paskyrimą pernai sukritikavo tarptautinė bendruomenė, taip pat jo šeimos nariai negalės lankytis JAV, pažymėjo amerikiečių valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas).

„Jungtinių Tautų ir kitų organizacijų patvirtinti įtarimai, kad Shavendra Silva yra padaręs šiurkščių žmogaus teisių pažeidimų, yra rimti ir patikimi“, – pareiškime nurodė M. Pompeo.

„Raginame Šri Lankos vyriausybę propaguoti žmogaus teises, patraukti atsakomybėn už karo nusikaltimus ir žmogaus teisių nusikaltimus atsakingus asmenis, vykdyti saugumo sektoriaus reformą ir laikytis kitų savo įsipareigojimų siekti teisingumo ir susitaikymo“, – pridūrė jis.

2009 metų karinio puolimo prieš tamilų „tigrų“ sukilėlius paskutiniaisiais mėnesiais Shavendra Silva buvo kariuomenės divizijos vadovaujantis pareigūnas salos šiaurinėje karo zonoje.

Žmogaus teisų organizacijos teigia, kad vyriausybės pajėgoms užėmus Šri Lankos šiaurinę dalį, kur dauguma gyventojų yra etniniai tamilai, per masinius žiaurumus buvo nužudyti maždaug 40 tūkst. šios mažumos narių.

JT savo ataskaitoje, kurioje nagrinėjami šie įtarimai, nurodė, kad Sh. Silva atliko svarbų vaidmenį vykdant karo nusikaltimus.

Per 2009-ųjų puolimą tamilų „tigrams“ buvo suduotas mirtinas smūgis. Sukilėlių kampanija už nepriklausomą tėvynę, trukusi beveik keturis dešimtmečius, pareikalavo 100 tūkst. gyvybių ir pasižymėjo kruvinomis savižudžių sprogdintojų atakomis.

Vis tik M. Pompeo pabrėžė, kad JAV tikisi ir toliau bendradarbiauti saugumo srityje su Šri Lanka, kurią pernai sukrėtė islamistų ekstremistų sprogdinimai Velykų sekmadienį.

„Labai vertiname savo partnerystę su Šri Lankos vyriausybe ir ilgametes demokratines tradicijas, kuriomis dalijamės su Šri Lankos žmonėmis“, – pareiškė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Kelios Šri Lankos vyriausybės iš eilės priešinosi raginimams atlikti nepriklausomą tyrimą dėl karių elgesio paskutiniaisiais konflikto mėnesiais.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių