JAV ir Izraelio žvalgybos vadovai trečiadienį vyks į Dohą derėtis dėl paliaubų Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

JAV ir Izraelio žvalgybos vadovai trečiadienį vyks į Dohą derėtis dėl Izraelio ir „Hamas“ paliaubų Gazos Ruože, naujienų agentūrai AFP pranešė apie derybas informuotas šaltinis.

JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovas Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) ir Izraelio centrinės žvalgybos agentūros „Mossad“ direktorius Davidas Barnea (Davidas Barnėja) trečiadienį vyks į Dohą, pirmadienį nurodė šaltinis, pridurdamas, kai ten jie susitiks su Kataro  ministru pirmininku šeichu Mohammedu bin Abdulrahmanu Al Thani (Mohamedu bin Abdulrahmanu Taniu).

Jungtinės Valstijos, Kataras ir Egiptas kelis mėnesius vedė užkulisines derybas dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože ir įkaitų išlaisvinimo.

Penktadienį D. Barnea lankėsi Dohoje derėtis dėl naujo susitarimo. Šią savaitę taip pat turėjo įvykti susitikimai Egipte.

Pasak šaltinio, dėl derybų jautrumo kalbėjusio su anonimiškumo sąlyga, Kataro sostinėje vykusiose diskusijose buvo daugiausiai kalbama apie tai, kaip „užtikrinti perėjimą nuo pradinių paliaubų prie tvaresnio ramybės laikotarpio“.

Ilgus mėnesius karo veiksmų nutraukimas buvo siejamas su laipsnišku susitarimu, kuris prasidėtų nuo pradinių paliaubų.

Neseniai vykusiose diskusijose daugiausia dėmesio skirta gegužės pabaigoje JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) išdėstytam planui dėl paliaubų Gazos Ruože, kurį, anot jo, pasiūlė Izraelis.

Pirmadienį su derybų eiga susipažinęs palestiniečių pareigūnas atkreipė dėmesį į tai, kad, nors „Hamas“ delegacija dalyvaus netiesioginėse derybose su Izraeliu, abiejų kariaujančių pusių reikalavimų punktai skiriasi.

Be kita ko, Izraelis atsisakė paleisti 100 griežtomis bausmėmis nuteistų palestiniečių kalinių, kurie „Izraelio kalėjimuose praleido daugiau kaip 15 metų“. Tarp šių kalinių esama aukšto rango „Hamas“, „Fatah“, „Islamo džihado“ ir „Palestinos išlaisvinimo liaudies fronto“ (PFLP) vadovų.

Pasak pareigūno, kitas „Hamas“ reikalavimas – „penktąją paliaubų savaitę“ visiškai pasitraukti Izraeliui iš Rafacho perėjos su Egiptu ir sausumos juostos palei Gazos Ruožo ir Egipto sieną, vadinamos Filadelfijos koridoriumi.

Kiti punktai „susiję su perkeltųjų asmenų grįžimu“ į Gazos Ruožą, sakė pareigūnas.

Praėjusią savaitę „Hamas“ leido suprasti, kad atsisakys reikalavimo visiškai nutraukti ugnį, kurį Izraelis ne kartą atmetė.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuras sekmadienį paskelbtame pareiškime pakartojo, kad „bet koks susitarimas leis Izraeliui grįžti ir kovoti tol, kol bus pasiekti visi karo tikslai“.

Prieš derybas šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje ir kitose teritorijos dalyse vyko kovos, tūkstančiai palestiniečių buvo priversti palikti savo namus. Dėl šių įvykių „Hamas“ politinis lyderis Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) įspėjo, kad derybos gali būti grąžintos į pradinę padėtį, sakoma judėjimo pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių