JAV ir Kanados karo laivai praplaukė Taivano sąsiauriu

  • Teksto dydis:

Du JAV ir Kanados karo laivai praplaukė Taivano sąsiauriu, praėjus savaitei po Pekino didelio masto karinių pratybų šiuose vandenyse, skiriančiuose Taivaną ir Kiniją.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės reguliariai praplaukia 180 km ilgio Taivano sąsiauriu, kad patvirtintų jo, kaip tarptautinio vandens kelio, statusą. Tai labai nepatinka Pekinui.

Kinijos komunistų partija niekada nevaldė Taivano, bet Kinija savarankišką salą laiko savo teritorijos dalimi ir neatmeta galimybės panaudoti jėgą, kad susigrąžintų jos kontrolę.

„Arleigh Burke“ klasės (...) eskadrinis minininkas „USS Higgins“ (DDG 76) ir karališkojo Kanados karinio jūrų laivyno „Halifax“ klasės fregata „HMCS Vancouver“ (FFH 331) spalio 20 dieną atliko įprastą tranzitą Taivano sąsiauriu“, – sakoma JAV karinio jūrų laivyno 7-osios flotilės pareiškime.

„Higgins“ ir „Vancouver“ praplaukimas Taivano sąsiauriu parodo Jungtinių Valstijų ir Kanados įsipareigojimą kaip principą palaikyti navigacijos laisvę visoms šalims“, – sakoma pareiškime.

Kinija pirmadienį sakė, kad JAV ir Kanados veiksmai sutrikdė „taiką ir stabilumą Taivano sąsiauryje“.

„PLA (Kinijos Liaudies išlaisvinimo armijos) Rytų teatro vadavietė organizavo karinio jūrų laivyno ir oro pajėgas stebėti tranzitą ir būti pasirengus, spręsdama situaciją pagal įstatymus ir taisykles“, – sakoma Rytų teatro vadavietės atstovo kapitono Li Xi pareiškime.

Taivano Gynybos ministerija ir Užsienio reikalų ministerija kol kas neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti.

Spalio 14 dieną, ketvirtu didelių karinių pratybų etapu per dvejus metus, Pekinas pasiuntė prie Taivano rekordiškai daug karo lėktuvų ir karo bei pakrančių apsaugos laivų.

Taivanas savo ruožtu dislokavo „atitinkamas pajėgas“ ir paskelbė aukštesnio laipsnio parengtį atokiose salelėse. Pekinas savo pratybas vadino griežtu įspėjimu Taivano separatistams.

Pekinas pastaraisiais metais didina karinį spaudimą Taibėjui ir kone kasdien siunčia prie demokratiškai valdomos salos karo lėktuvų bei laivų.

Taivano Gynybos ministerija pirmadienį paskelbė, kad per vieną parą iki 6 val. ryto prie salos pastebėjo 14 kinų karo lėktuvų ir 12 karinio jūrų laivyno laivų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių