JAV ir Vokietija aptaria priemones užkardyti „Nord Stream 2“ naudojimą šantažo tikslais

Vašingtonas su Vokietija aptaria priemones, kuriomis būtų galima užkirsti kelią dujotiekio „Nord Stream 2“ naudojimui spaudimo ar šantažo tikslais, interviu savaitraščiui „Der Spiegel“ sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

„Šiuo metu su Vokietijos vyriausybe labai aktyviai aptariame, vertiname galimus žingsnius, veiksmus, priemones, kuriuos galime panaudoti, kad įsitikintume, jog dujotiekis nėra naudojamas blogais tikslais – pavyzdžiui, kaip spaudimo ar šantažo priemonė“, – pažymėjo A. Blinkenas.

Pasak jo, Vašingtonas ir Berlynas taip pat svarsto veiksmus, kurie suteiktų „ekonominę ir strateginę apsaugą tokioms šalims kaip Ukraina“.

Valstybės sekretorius išreiškė viltį, kad JAV ir Vokietija „susitars dėl svarbių priemonių, galėsiančių sušvelninti bet kokią žalą“, kurią gali sukelti dujotiekis. Be to jis neatmetė galimybės atšaukti „Nord Stream 2“ taikomas sankcijas.

„Svarbu konkrečiais veiksmais parodyti... kad galime užkirsti kelią žalai, kurią gali sukelti dujotiekis, arba ją sušvelninti ", – sakė A. Blinkenas.

Pasak jo, darbą pradėjus prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijai dujotiekio statyba jau buvo pažengusi daugiau nei 90 procentų, todėl Vašingtonui dabar rūpi ne sustabdyti šį projektą, o kokias veiksmais galima sumažinti jo potencialią žalą.

„Taip, prezidentas Bidenas sakė, kad dujotiekis – bloga mintis, kad jis veikiausiai taps Rusijos ekonominio ir strateginio spaudimo priemone, kurią bus galima panaudoti ne tik prieš Ukrainą, bet ir prieš visą Europą, kai didės jos priklausomybė nuo rusiškų dujų“, – priminė A. Blinkenas.

„Tačiau susiduriame su klausimu, ką realiai galime padaryti, kad sumažintume ar išvengtume žalos, kurią galėtų padaryti dujotiekis, jei prezidentas V. Putinas ir Rusija juo netinkamai naudotųsi. Apie tai ir kalbamės su Vokietija“, – paaiškino JAV Valstybės departamento vadovas.

Gegužės mėnesį Valstybės departamentas pateikė JAV Kongresui ataskaitą dėl sankcijų, susijusių su dujotiekiu „Nord Stream 2“. Pagal įstatymą tokią ataskaitą JAV administracija privalo teikti Kongresui kas trys mėnesiai.

J. Bideno administracija informavo Kongresą nusprendusi netaikyti  sankcijų šio projekto vystymo bendrovei „Nord Stream 2 AG“, kurios vienintelis akcininkas – Kremliaus kontroliuojamas „Gazprom“, nes tokios suvaržymo priemonės, anot jos, kenkia nacionaliniams JAV interesams.

Valstybės departamento pavartota formuluotė reiškia, kad Vašingtonas pasilieka teisę prireikus taikyti sankcijas šiai bendrovei.

Anksčiau šį mėnesį laikraštis „The Washington Post“, cituodamas informuotus šaltinius, pranešė, kad Valstybės departamentas, vadovaujamas A. Blinkeno, kartu su valstybės sekretoriaus pirmąja pavaduotoja Wendy Sherman (Vendi Šerman) ir pavaduotoja politikos  klausimais Victoria Nuland (Viktorija Njuland) rekomendavo įvesti virtinę sankcijų dujotiekiui, kuriomis būtų siekiama blokuoti jo veiklą, nedarant jokių išimčių bendrovei ar vykdomajam direktoriui.

JAV prezidentas J. Bidenas, palaikomas JAV Nacionalinio saugumo tarybos aukštų pareigūnų, su šia rekomendacija nesutiko. Baltieji rūmai nusprendė, kad toks žingsnis pakenks santykiams su viena pagrindinių JAV sąjungininkių – Vokietija.

Kadangi J. Bideno administracijai pradėjus darbą dujotiekio projektas buvo įgyvendintas daugiau nei 90 proc., Baltieji rūmai jį vertina kaip įvykusį faktą, dėl kurio neverta kelti pavojaus Vašingtono ir Berlyno santykiams, teigė šaltiniai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių