JAV įstatymų leidėjai aštriai ginčijasi dėl kaltinimų prezidentui D. Trumpui

  • Teksto dydis:

JAV įstatymų leidėjai ketvirtadienį, prieš balsavimą komitete dėl kaltinimų, kad prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) piktnaudžiavo valdžia ir trikdė Kongreso darbą, įsitraukė į aštrius ginčus.

Atstovų Rūmų teismų komitetas pradėjo antrąją istorinių debatų dieną, o jam priklausantys abiejų pagrindinių partijų nariai laikėsi priešingų pozicijų dėl siūlymo atstatydinti valstybės vadovą už netinkamą elgesį.

Jeigu visos sudėties Atstovų Rūmai ateinančią savaitę, kaip prognozuojama, nubalsuotų prieš D. Trumpą, jis taptų trečiuoju JAV vadovu, kuriam buvo surengta apkalta ir kuris buvo perduotas Senato teismui.

Prezidentas kaltinamas naudojęs Ukrainai teikiamą itin reikalingą JAV karinę pagalbą ir galimybę organizuoti susitikimą Baltuosiuose rūmuose su šios šalies vadovu Volodymyru Zelenskiu kaip svertą spausti Kijevui pradėti tyrimą dėl D. Trumpo politinio varžovo Joe Bideno (Džo Baideno) ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio). Be to, D. Trumpas galimai spaudė Kijevą aiškintis plačiai paneigtą prielaidą, kad Ukraina kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, siekdama padėti demokratams.

Trečiadienį emocingi debatai tęsėsi kelias valandas. Per juos Teismų komiteto pirmininkas demokratas Jerry Nadleris (Džeris Nadleris) paragino respublikonus „neteisinti elgesio, kuris, kaip širdyje žinome, yra neteisingas“.

Įstatymų leidėjai ketvirtadienį turėjo susitelkti į apkaltos straipsnių formuluočių taisymo procedūrinius aspektus, bet per posėdį nuskambėjo aštrių pareiškimų.

„Prezidentas įvykdė didžiausią nusikaltimą prieš konstituciją, piktnaudžiaudamas savo pareigomis“, – sakė demokratas Ericas Swalwellas (Erikas Svolvelas).

Jis tęsė: „Sukčiavimas per rinkimus. Kvietimas kištis iš užsienio vien dėl asmeninės naudos, tuo pačiu sukeliant pavojų mūsų nacionaliniam saugumui ir rinkimų sąžiningumui.“

Teismų komiteto svarstymo baigtis iš esmės neabejotina, nes daugumą turintys demokratai veikiausiai atmes visas respublikonų pastangas pakeisti oficialius kaltinimus ir juos patvirtins. Tuomet dėl apkaltos straipsnių ateinančią savaitę galėtų balsuoti visos sudėties Atstovų Rūmai.

Kongreso žemųjų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), rugsėjį paskelbusi apkaltos tyrimo pradžią, neįvardijo, kurią ateinančios savaitės dieną galėtų būti surengtas balsavimas.

Spaudžiama atsakyti ji taip pat atmetė nuogąstavimus, jog saujelė nuosaikių pažiūrų Atstovų Rūmų demokratų, įskaitant dalį išrinktų už D. Trumpą balsavusiose apygardose, gali palaikyti priešingą stovyklą ir pasipriešinti apkaltai.

„Žmonės balsuos kaip balsavę“, – pažymėjo N. Pelosi.

„Ne faktai“

Respublikonai ne kartą tvirtino, kad prezidentas neįvykdė jokio nusikaltimo ir stengėsi paneigti pirmąjį kaltinimą devynių puslapių rezoliucijoje – dėl piktnaudžiavimo valdžia.

„Pirmasis straipsnis ignoruoja tiesą, – pareiškė respublikonas Jimas Jordanas (Džimas Džordanas). – Tai nėra faktai.“

Baltieji rūmai atsisakė dalyvauti Atstovų Rūmų vykdytame tyrime ir nurodė keliems svarbiems veikėjams, susijusiems su Ukrainos reikalais, neliudyti. Tarp šių veikėjų, sulaukusių šių raginimų, buvo valstybės Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ir Baltųjų rūmų administracijos vadovo pareigas einantis Mickas Mulvaney (Mikas Malvanis).

Šios beprecedentės pastangos nutildyti liudytojus neleido kai kuriems svarbiems veikėjams pateikti potencialiai itin reikšmingų parodymų. Dėl šios priežasties demokratai paskelbė antrąjį kaltinimą prezidentui – dėl trukdymo Kongreso darbui.

Pastarosiomis dienomis D. Trumpas ne kartą internetu burnojo savo varžovu demokratus.

Ketvirtadienį jis per tviterį dalijosi dešimčių žmonių, reiškusių palaikymą prezidentui, žinutėmis. Tarp šių D. Trumpo gynėjų buvo jo asmeninis advokatas Rudy Giuliani (Rudis Džulianis), kuris pats yra kaltinamas organizavęs spaudimą Ukrainai, aplenkiant įprastus diplomatinius kanalus.

Daugelis prognozuoja, kad respublikonų turima dauguma Senate apsaugos D. Trumpą nuo nuteisimo ir pašalinimo iš posto.

Tačiau apkalta aptemdytų jo įvaizdį, tad prezidento galimybės būti perrinktam ateinančių metų lapkritį sumažėtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių