JAV įvedė sankcijas Sindziango regione veikiančiai sukarintai Kinijos organizacijai

Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas įtakingai sukarintai grupuotei, veikiančiai Kinijos vakariniame Sindziango regione. Ši grupuotė kaltinama žmogaus teisių pažeidimais uigūrų ir kitų musulmonų atžvilgiu.

„Xinjiang Production and Construction Corps“ (XPCC), kuri administruoja ištisas gyvenvietes, universitetus ir regiono žiniasklaidą, JAV turimas turtas bus įšaldytas, pranešė Iždo departamentas.

„Jungtinės Valstijos yra pasirengusios naudoti visą spektrą finansinių galių, kad žmogaus teisių pažeidėjai Sindziange ir visame pasaulyje atsakytų už savo veiksmus“, – pranešime teigė iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

XX a. 6-ajame deš. komunistinės Kinijos įkūrėjo Mao Dzedongo įsakymu įkurta grupuotė, vietinių vadinama „Bingtuan“, iš tarnybos pasitraukusius karius įkurdindavo ūkiuose Sindziange.

Palaipsniui grupuotės įtaka augo ir ji pradėjo valdyti didžiulius ūkius ir verslo įmones nekilnojamojo turto, draudimo, plastikų ir cemento gamybos srityse.

Žmogaus teisių aktyvistai teigia, kad Kinija pastaraisiais metais į Sindziangą perkelia etninius kinus ir siekia jėga pakeisti uigūrų ir kitų musulmonų kultūrą bei draudžia jiems puoselėti savo islamo kultūrą.

Aktyvistai tikina, kad apie milijonas uigūrų ir kitų musulmonų Sindziange yra įkalinti stovyklose, kurios JAV teigimu, primena Holokaustą.

Kinija savo ruožtu stovyklas vadina profesinio mokymo centrais ir teigia, kad švietimas juose sumažina radikalaus islamo apraiškas.

JAV liepos pradžioje įšaldė trijų kinų pareigūnų vizas ir bet kokį turtą Jungtinėse Valstijose dėl pažeidimų Sindziange. Tarp pareigūnų buvo ir Kinijos komunistų partijos skyriaus Sindziange pirmininkas Chenas Quanguo.

Iždo departamentas teigė, kad sprendimas į sankcijų sąrašą įtraukti XPCC grupę priimtas iš dalies dėl ryšių su Chenu Quanguo, kuris yra Pekino politikos Sindziango mažumų atžvilgiu architektas, anksčiau ėjęs pareigas Tibete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių