JAV kaltina Kiniją šnipinėjimu: užkliuvo socialinis tinklas „TikTok“

Jungtinėse Valstijose „TikTok“ platformos laukia neramūs metai, nes prieš Kiniją nusistatę respublikonai perima didesnę Kongreso kontrolę ir reikalauja griežčiau stebėti itin populiarią vaizdo įrašų dalijimosi programėlę.

Kinijos technologijų milžinei „ByteDance“ priklausanti „TikTok“ tapo politiniu įrankiu JAV konservatoriams, manantiems, kad šią programėlę, kurią yra parsisiuntę milijonai Jungtinių Valstijų jaunuolių, Kinijos komunistų partija (KKP) gali pasitelkti šnipinėjimo ar propagandos tikslais.

Bet dabar prie šios kritikos bangos prisijungė ir demokratai, o JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) praėjusią savaitę pasirašė naują įstatymą, draudžianti naudoti „TikTok“ vyriausybės agentūrų išduotuose įrenginiuose.

Įstatymu taip pat buvo uždrausta naudoti „TikTok“ JAV Atstovų Rūmuose ir Senate.

Ji sukelia priklausomybę ir yra destruktyvi, ir mes matome nerimą keliančius duomenis apie žalingą nuolatinio socialinių tinklų naudojimo poveikį, ypač jauniems vyrams ir moterims JAV.

Respublikonų įstatymų leidėjas Mike'as Gallagheris (Maikas Galageris), kuris yra vienas priešakinių prieš Kiniją nusiteikusių Kongreso narių, teigė, kad „TikTok“ yra „skaitmeninio fentanilio“ atitikmuo.

„Ji sukelia priklausomybę ir yra destruktyvi, ir mes matome nerimą keliančius duomenis apie žalingą nuolatinio socialinių tinklų naudojimo poveikį, ypač jauniems vyrams ir moterims JAV“, – teigė M. Gallagheris televizijai „NBC News“.

„Turime paklausti, ar norime, kad KKP kontroliuotų tai, kas netruks gali tapti galingiausia medijų bendrove JAV“, – pridūrė jis.

„TikTok“ atstovas spaudai teigė, kad M. Gallagherio komentaruose „nėra jokios tiesos“ ir kad KKP „nei tiesiogiai, nei netiesiogiai nekontroliuoja „ByteDance“ ar „TikTok“.

Minimas nacionalinis įstatymas sutampa su dešimtimis valstijų ir vietos valdžios draudimų, o šiuo metu „TikTok“ JAV kovoja, kad išliktų kaip Kinijai priklausanti bendrovė, ir vis didėja tikimybė, kad siekdama išlikti Jungtinių Valstijų vartotojų išmaniuosiuose telefonuose, ji privalės atsiskirti nuo „ByteDance“.

Tokio sprendimo reikalavo eksprezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuris buvo įsakęs „TikTok“ veiklą Jungtinėse Valstijose perduoti JAV bendrovei „Oracle“, tačiau J. Bidenas, pradėjęs eiti prezidento pareigas, laikėsi ne tokio radikalaus požiūrio.

Bet praėjusį mėnesį, kai „ByteDance“ buvo priversta prisipažinti, kad jos darbuotojai netinkamai naudojo „Tik Tok“ duomenis, norėdami sekti žurnalistus ir nustatyti informacijos nutekėjimo žiniasklaidai šaltinį, nuotaikos „TikTok“ atžvilgiu gerokai suprastėjo.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) praėjusį mėnesį pareiškė, kad Kinijos socialinis tinklas cenzūruoja turinį ir skatina jaunimo priklausomybę nuo interneto.

Išsamus priemonių paketas

„TikTok“ kelis mėnesius dėjo nemažai pastangų bandydami rasti ilgalaikį susitarimą su JAV vyriausybe pasitelkiant Užsienio investicijų Jungtinėse Valstijose komitetą (CFIUS) – JAV vyriausybės tarpžinybinį padalinį, vertinantį bet kokių užsienio investicijų riziką nacionaliniam saugumui.

Iš išplatintų pranešimų paaiškėjo, kad „TikTok“ ir J. Bideno administracija buvo priartėjusios prie ilgalaikio susitarimo, kuriame būtų nustatytos griežtos JAV naudotojų duomenų apsaugos priemonės.

„CFIUS svarstomas sprendimas yra išsamus priemonių paketas, apimantis vyriausybės ir nepriklausomos priežiūros lygmenis... daug platesnis už tai, ką šiandien daro bet kuri panaši bendrovė“, – teigė „TikTok“ atstovė spaudai Brooke Oberwetter (Bruk Oberveter).

Bet šio susitarimo įgyvendinimas sustojo dėl Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Christopherio Wray (Kristoferio Rėjaus) viešos kritikos: jis teigė, kad tebemano, jog „TikTok“ kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Praėjusį mėnesį Ch. Wray perspėjo, kad kinai turi galimybę kontroliuoti programėlės algoritmą, todėl JAV vartotojai yra pažeidžiami vyriausybės, „kuri nepritaria mūsų vertybėms ir kurios misija labai prieštarauja Jungtinių Valstijų interesams“.

„TikTok“ kategoriškai neigia, kad Kinijos vyriausybė vykdo tokią kontrolę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
kinai kartais nevykdo globalistu programos juk tuos kinus jav /politikai/ ir suselpe atiduodami visa gamyba o dabar patys kencia nuo visokiu tiktoku ir D ===

:)))

:))) portretas
visi jav kaltinimai neturi nei menkiausiu irodymu...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių