JAV Kongresas neapleidžia planų nušalinti prezidentą

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as antradienį atsisakė inicijuoti konstitucijoje numatytą prezidento Donaldo Trumpo pašalinimo iš pareigų procedūrą dėl kurstymo surengti praeitą savaitę Vašingtone įvykusį puolimą prieš Kapitolijų, bet dabar valstybės vadovui beveik neabejotinai gresia jau antra apkalta.

Atstovų Rūmų nariai antradienį vakare priėmė rezoliuciją, kurioje viceprezidentas ir administracija raginami pašalinti D. Trumpą iš posto remiantis konstitucijos 25-ąją pataisa, kaip nesugebantį eiti pareigų.

Dokumentu, kurį citavo televizija CNN, M. Pence'as raginamas „nedelsiant pasinaudoti savo galiomis pagal 25-oios pataisos 4-ąjį skirsnį, kad būtų sušaukti ir mobilizuoti Kabineto vykdomųjų departamentų pagrindiniai pareigūnai ir būtų paskelbta tai, kas akivaizdu pasibaisėjusiai šaliai: jog prezidentas negali sėkmingai vykdyti savo pareigų“.

M. Pence'as savo laiške, anksčiau antradienį išsiųstame Atstovų Rūmų pirmininkei  Nancy Pelosi), tokią galimybę atmetė.

„Nemanau, kad tokie veiksmai geriausiai atitinka mūsų valstybės interesus“, – prieš balsavimą Atstovų Rūmuose rašė viceprezidentas.

Atstovų Rūmų priimta rezoliucija prilygsta simboliniam papeikimui D. Trumpui, sukėlusiam įtūžį daugeliui įstatymų leidėjų savo atsisakymu pripažinti pralaimėjimą per lapkritį įvykusius prezidento rinkimus ir kurstančiomis kalbomis paskatinusį sausio 6-ąją jo šalininkų surengtą Kapitolijaus šturmą, pareikalavusį žmonių gyvybių.

Nebelikus galimybių atstatydinti prezidentą pagal 25-ąją pataisą, N. Pelosi skubiai paskelbė apkaltos debatų vadovus. Šis žingsnis yra iki šiol stipriausias signalas, kad ji yra tvirtai nusiteikusi užtikrinti, jog D. Trumpas taptų pirmuoju prezidentu per JAV istoriją, kuriam buvo antrąkart surengta apkalta.

Tikimasi, kad Atstovų Rūmų balsavimas dėl apkaltos įvyks trečiadienį.

Prezidentui iškeltas vienintelis kaltinimas – „sukilimo kurstymu“, susijęs su sausio 6-ąją pasakyta kalba, kurioje D. Trumpas vėl tvirtino esąs tikrasis rinkimų nugalėtojas ir paragino savo šalininkus žygiuoti į „Kongresą“ bei „kautis“.

Beveik neabejotina, kad dauguma įstatymų leidėjų šiam kaltinimui pritars.

Anksčiau antradienį D. Trumpas nuvyko į Alamo miestą Teksase apžiūrėti jo pastangomis prie sienos su Meksika pastatytos užtvaros. Kalbėdamas per šį vizitą jis ragino užtikrino „taiką ir ramybę“, bet akivaizdžiai neprisiėmė jokios kaltės už neramumus Vašingtone.

Kapitolijų užpuolusi minia susirėmė su policija, nusiaubė Kongreso komplekso biurus ir privertė išsigandusius įstatymų leidėjus bei M. Pence'ą trumpam nutraukti posėdį, per kurį buvo patvirtinta išrinktojo prezidento demokrato Joe Bideno rinkimų pergalė.

Nusileisti neketinantis D. Trumpas tikino, kad „visi“ galvojo, jog jo kalba yra „visiškai priimtina“.

D. Trumpas pridūrė, kad jo tikėtina apkalta yra „didžiausios raganų medžioklės politikos istorijoje tęsinys“.

Prezidentas perspėjo, kad nors „visuomet reikia vengti smurto“, jo šalininkai yra įtūžę.

„Dar niekada nesu matęs tokio pykčio“, – kalbėjo jis

Beveik neabejotina, kad demokratai pritars prezidento apkaltai Atstovų Rūmuose.

Tačiau mažai tikėtina, kad respublikonų kontroliuojamas Senatas bus sušauktas į nepaprastąją sesiją, kad surengtų teismą D. Trumpui iki jo kadencijos pabaigos sausio 20-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių