JAV krašto saugumo sekretorė K. Nielsen atsistatydino

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sekmadienį paskelbė apie krašto saugumo sekretorės Kirstjen Nielsen (Kirsten Nilsen) atsistatydinimą ir pabrėžė savo ketinimus sugriežtinti imigracijos politiką, pagausėjus pietinės sienos neteisėto kirtimo atvejų.

K. Nielsen pasitraukimas žymi sudėtingų santykių su jos viršininku pabaigą. Kaip pranešama, D. Trumpas buvo nepatenkintas K. Nielsen darbu, nors ji demonstravo nesvyruojančią ištikimybę ir visokeriopai gynė net ir prieštaringiausiai vertinamas prezidento politikos priemones.

Pusantrų metų vadovavusi itin svarbiam Krašto saugumo departamentui 46 metų K. Nielsen yra glaudžiai siejama su kontroversiška migrantų vaikų atskyrimo nuo tėvų praktika, todėl ji dažnai būdavo kritikuojama pažangiųjų grupių ir opozicijoje esančių demokratų, ne kartą raginusių ją atsistatydinti.

Vis dėlto atrodo, kad viso šito D. Trumpui nepakako.

„Krašto saugumo sekretorė Kirstjen Nielsen pasitrauks iš pareigų, o aš norėčiau padėkoti jai už tarnybą“, – sekmadienį per „Twitter“ parašė prezidentas.

Jis pridūrė, kad laikinuoju sekretoriumi bus paskirtas JAV muitinės ir sienų apsaugos komisaras Kevinas McAleenanas (Kevinas Makalinanas).

„Nepaisant mūsų pažangos reformuojant krašto saugumą, [kad jis derėtų] prie naujų laikų, nusprendžiau, kad dabar yra tinkamas laikas man pasitraukti“, – sakoma K. Nielsen atsistatydinimo rašte, vėliau jos pasidalytame per tviterį.

Dviem dienomis anksčiau K. Nielsen kartu su D. Trumpu aplankė sieną su Meksika Kalifornijoje, kur prezidentas pasiuntė griežtą žinią potencialiems neteisėtiems imigrantams ir prieglobsčio ieškotojams: „Mūsų šalis yra užpildyta.“

Nors daugelis, įskaitant kai kuriuos aukšto rango respublikonus, perspėjo dėl skaudžių padarinių ekonomikai, D. Trumpas pastaruoju metu ne kartą grasino uždaryti sieną su Meksika, taip pat reikalavo, kad Kongresas ir Centrinės Amerikos šalių vyriausybės imtųsi mažinti migrantų srautą. Praeitą savaitę K. Nielsen netgi nurodė pradėti sienos apsaugos pareigūnų „krizinį pagausinimą“, siekiant susitvarkyti su padėtimi.

„Sistema buvo sugedusi daug metų. Kongreso demokratai privalo sutikti užkamšyti spragas – jokių atvirų sienų (nusikalstamumui ir narkotikams). Jeigu bus būtina, uždarysiu pietinę sieną...“ – sakoma sekmadienį D. Trumpo paskelbtoje „Twitter“ žinutėje.

„Nepakankamai radikali“

Penktadienį JAV žiniasklaida pranešė, kad D. Trumpas taip pat atšaukė savo iškeltąjį kandidatą į JAV Imigracijos ir muitinės tarnybos (ICE) vadovus, nurodydamas, kad šios Krašto saugumo departamento agentūros priešakyje norėtų matyti „griežtesnį“ žmogų.

Abu pasikeitimus stebėtojai vertina kaip ženklą, kad prezidentas nori laikytis dar griežtesnės linijos.

JAV pasienio tarnybos duomenimis, per Meksiką atvykusių migrantų, daugiausia iš Salvadoro, Hondūro ir Gvatemalos, kovo mėnesį buvo daugiau kaip 100 tūkstančių. D. Trumpas praėjusį mėnesį dėl migrantų srauto padidėjimo nutraukė pagalbą šioms trims šalims.

„Kai net radikaliausi balsai administracijoje prezidentui Trumpui nėra pakankamai radikalūs, žinai, kad jis visiškai prarado ryšį su Amerikos žmonėmis“, – sekmadienį pareiškė Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras).

Pasak Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), „labai didelį nerimą kelia tai, jog Trumpo administracijos pareigūnė, uždarinėjusi vaikus į narvus, kaip pranešama, atsistatydina todėl, kad yra nepakankamai radikali Baltiesiems rūmams“.

K. Nielsen D. Trumpo administracijoje pradėjo dirbti 2017 metų sausį, kaip D. Trumpo pirmojo krašto saugumo sekretoriaus Johno Kelly (Džono Kelio) padėjėja. Kai J. Kelly 2017 metų liepą perėjo į Baltuosius rūmus dirbti D. Trumpo administracijos vadovu, K. Nielsen nuėjo su juo kaip jo pavaduotoja.

Tačiau tų pačių metų spalį ji grįžo į Krašto saugumo departamentą jau kaip sekretorė. Šis departamentas rūpinasi pagalba po nelaimių, kibernetiniu saugumu, transporto saugumu, pakrančių apsauga, muitine ir sienų apsauga.

Šeimų išskyrimas

Tačiau labiausiai ji bus prisimenama kaip D. Trumpo administracijos įnirtingos antiimigracinės politikos veidas. Ši politika apėmė daugelio pasmerktą ir jau atšauktą praktiką atskirti migrantų vaikus nuo tėvų taikant „nulinę toleranciją“, pagal kurią baudžiamojon atsakomybėn buvo traukiami visi nelegaliai sieną kirtę asmenys.

Iš tėvų atimamų verkiančių vaikų vaizdai pernai išprovokavo nacionalinį nepasitenkinimą, šią praktiką pasmerkus Jungtinėms Tautoms, žmogaus teisių gynimo grupėms ir keturioms vaikų turinčioms buvusioms JAV pirmosioms ponioms, kurios tai vadino žiauria ir amoralia politika.

Tačiau K. Nielsen piktinosi užuominomis, kad su vaikais blogai elgiamasi ar kad jie laikomi vietose, kurios atrodė kaip narvai.

Visais atvejais, kai vaikai po sienos kirtimo būdavo paimami iš tėvų, jais būdavo „gerai rūpinamasi“, tvirtino K. Nielsen.

"@SecNielsen nekaltų šeimų išdraskymo palikimas persekios ją visą likusį jos gyvenimą ir jai turėtų būti gėda dėl vaidmens, kurį ji suvaidino“, – tviteryje komentuodama K. Nielsen pasitraukimą parašė demokratų senatorė Elizabeth Warren (Elizabet Voren), 2020 metais bandysianti siekti prezidento posto.

Tačiau respublikonų senatorius Lindsey Grahamas (Linsis Grejemas) sakė, kad K. Nielsen „dėl žlugusios imigracijos sistemos ir žlugusio Kongreso padarė viską, ką galėjo“.

Nepaisant pranešimų, jog D. Trumpas nuolat skųsdavosi K. Nielsen darbu ir manė, kad ji nepakankamai griežta, ji liko lojali jam.

Kai 2018 metų sausį Baltuosiuose rūmuose įvykusio susitikimo  dėl imigracijos dalyviai citavo D. Trumpo frazę, kad Afrikos valstybės yra „suš...“ šalys, K. Nielsen stojo ginti prezidento.

„Aš negirdėjau to žodžio“, – per Kongreso posėdį sakė ji.

Praėjusį mėnesį K. Nielsen gynė prezidento sprendimą paskelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį, kad būtų galima užsitikrinti finansavimą jo projektui pastatyti sieną JAV ir Meksikos pasienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mc.Donaldas

Mc.Donaldas portretas
D.Trump'o kova prieš emigrantus yra tam tikra kova prieš globalizmą. Todėl aš labai jį palaikau.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių