Pereiti į pagrindinį turinį

JAV numatė 4 poveikio karui Ukrainoje scenarijus: tarp jų – ir V. Zelenskio bei V. Putino mirtys

2023-04-12 09:00
DMN inf.

JAV Gynybos departamento žvalgybos agentūros atlikta analizė aprašė keturis scenarijus, galinčius paveikti karo Ukrainoje eigą. Tarp hipotetinių scenarijų – ir Rusijos bei Ukrainos prezidentų mirtys, vadovybės atleidimas Rusijos ginkluotosiose pajėgose ir Ukrainos smūgis Kremliui, rašo „The New York Times“.

Scanpix nuotr.

Šis scenarijų dokumentas yra gana tipiškas žvalgybos agentūrų sukurtas produktas. Jis skirtas padėti karininkams, politikos formuotojams ar įstatymų leidėjams pagalvoti apie galimas didelių įvykių pasekmes, kai jie vertina savo galimybes.

Dokumentas pažymėtas kaip „Relido“, nurodant, kad sprendimą perduoti informaciją, pavyzdžiui, užsienio partneriams, turi priimti tam tikri aukšti pareigūnai. Jis datuojamas vasario 24 d. ir pažymėtas užrašu „Vieni metai“. Tai rodo, kad analizė buvo atlikta praėjus metams nuo karo Ukrainoje pradžios.

Viename iš keturių hipotetinių scenarijų nagrinėjama, kas galėtų nutikti, jei Ukraina smogs Kremliui. Numatyta daugybė galimų pasekmių. Šis įvykis gali sukelti eskalaciją, o Vladimiras Putinas į visuomenės pasipiktinimą reaguos pradėdamas visapusišką karinę mobilizaciją bei svarstydamas taktinių branduolinių ginklų panaudojimą. Arba visuomenės baimė gali priversti jį derėtis dėl karo nutraukimo.

Antrame itin slaptame dokumente, kurį gavo „The Times“, pateikiama išsami informacija apie derybas dėl Rusijos degalų kainų Afrikoje. Remiantis vasario 17 d. dokumentu, Malio valdžia tuo metu buvo nepatenkinta degalų kainomis ir tęsė derybas su Rusijos energetikos ministerija bei Afrikos politologijos atstovais.

Afrikos degalų rinka tapo vis svarbesnė Rusijai dėl Vakarų nustatytos viršutinės kainų ribos ir Europos Sąjungos draudimo importuoti rusiškos naftos produktus.

Daugiau naujienų