Pereiti į pagrindinį turinį

JAV pakrantė nusidažė juodai

Prognozės: BP teigia, kad naftos dėmei Meksikos įlankoje likviduoti gali prireikti dviejų trijų mėnesių.
Prognozės: BP teigia, kad naftos dėmei Meksikos įlankoje likviduoti gali prireikti dviejų trijų mėnesių. / "Reuters" nuotr.

Avarija Meksikos įlankoje esančioje naftos platformoje atnešė milžinišką žalą tiek gamtai, tiek jos maitinamiems žmonėms. Regiono žvejybos sektorius paralyžiuotas.

Nelaimė atėmė darbą

Dešimtys krevečių žvejų laivų sūpuojami bangų stovi Veniso (JAV) prieplaukoje, sausi tinklai gaudo tik orą. Vienas jų priklauso raumeningam vietnamiečių kilmės amerikiečiui Thuongui Nguyenui. Ant dešinės vyro rankos jo gimtąja kalba ištatuiruoti žodžiai: "Gyvenimas yra sunkus." Dabar jis iš tikrųjų toks yra.

50 metų Th.Nguyenas su savo ištikimu keturkoju dabar turėtų būti jūroje, dieną ir naktį traukti iš vandens pilnus tinklus. Tačiau jo planus sugriovė naftos dėmė, išplitusi Meksikos įlankoje po to, kai nugriaudėjo sprogimas naftos platformoje. Dėl to žvejai, gyvenantys tarp Misisipės upės ir Floridos įlankos, mažiausiai 10 dienų priversti sėdėti sudėję rankas.

Th.Nguyenas nemenką dalį gyvenimo praleido jūroje. Iš žvejybos gyvena visa jo šeima. Vyras neturi nei išsilavinimo, nei jokios kitos profesijos.

"Dabar negaliu padėti nei sau, nei savo šeimai. Jaučiuosi, tarsi būčiau nevykėlis. Negaliu parvežti maisto iš jūros", – atsiduso jis.

Antras likimo smūgis

Prieš 20 metų Th.Nguyenas pabėgo nuo komunistinio Vietnamo režimo ir apsigyveno Venise, Floridos valstijoje. Iš pradžių jis dirbo gamykloje, paskui sutiko padėti savo dėdei, kuris vertėsi žvejyba. Sutaupęs pinigų, vyras nusipirko laivą "St. Martin" ir pakilo iki kapitono rango.

Th.Nguyeno gyvenimas tapo priklausomas nuo jūros. Jis aistringai pasakodavo žmonai, kad laivai, prieš aušrą išplaukiantys į jūrą su įjungtais žibintais, atrodo lyg judantis miestas. Būdamas toli nuo namų jis dažnai skambindavo jai ir keturiems vaikams.

Kai 2005 m. JAV pietinei pakrantei smogė uraganas Katrina, Th.Nguyenas su šeima tuo metu buvo išvykęs. Grįžęs vietoj savo namelio jis rado tuščią vietą. Apgadintas laivas dreifavo už kelių mylių nuo tos vietos, kur buvo prišvartuotas. Prieplaukoje vyras rado susigūžusį šuniuką. Jis priglaudė keturkojį ir pavadino jį Lakiu.

Po kelių mėnesių gyvenimas grįžo į savo vėžes. Th.Nguyenas su šeima persikėlė gyventi į kitą vietą, surinko naują komandą, prisipirko ledo, pripildė degalų baką bei maisto dėžę ir vėl leidosi į jūrą. Kas keturias valandas vyrai traukdavo tinklus iš vandens ir rinkdavo laimikį, o Lakis baidydavo alkanus paukščius.

Th.Nguyenas jau buvo pamiršęs apie grėsmes, kurias kelia importas, svyruojančios kainos ir dokuose tvyranti įtampa. Bet prieš kelias dienas didelis įvykis sujaukė jo mažą ir harmoningą pasaulį.

Krevečių žvejys supranta, kad nafta turi didelę reikšmę. Galų gale, jos reikia, kad valtis plauktų. Tačiau jis negali suprasti vilkinimo ir nežinios.

"Nei bendrovė ("British Petroleum" (BP), kuriai priklauso sprogusi naftos platforma – red. past.), nei vyriausybė neturi atsakymų", – apgailestavo jis.

Reikės daug laiko

Sekmadienį, kai į nelaimės zoną atvyko JAV prezidentas Barackas Obama, Th.Nguyenas toliau bandė atsispirti jūros šauksmui. Jis skalbė marškinėlius, dažė laivą ir dalijosi šamu su Lakiu.

Šalies prezidentas guodžiančių naujienų neturėjo. Pasak jo, Meksikos įlankoje besiliejanti nafta gali būti sustabdyta tik po daugelio dienų. Padėtį įlankoje ir pietinėje šalies pakrantėje prezidentas pavadino didžiule ir, ko gera, precedento neturinčia ekologine katastrofa.

Kol kas nėra beveik jokių galimybių artimiausiu laiku sustabdyti naftos srautą, kuris taip pat nešamas link greta esančios Misisipės valstijos ir toliau į rytus, Floridos pusiasalio pakrančių link.

Britų naftos bendrovės BP, kuriai priklauso vis dar atviras gręžinys, padalinio Amerikoje viceprezidentas Lamaras McKay įžiebė netvirtą viltį, kad besiliejanti nafta galėtų būti sustabdyta greičiau, jeigu per artimiausias 6–8 dienas pavyktų nuleisti ant 1,5 km gylyje esančios gręžinio angos skubiai pagamintą kupolą, kuriame besikaupianti nafta būtų pumpuojama į paviršių. Tokia procedūra būdavo naudojama kai kuriais naftos išsiliejimo atvejais, tačiau niekada nebuvo išbandyta tokiame dideliame gylyje.

Tiesa, netrukus BP vadovas Tony Haywardas pareiškė, kad bendrovė rengiasi "blogiausiam scenarijui, jeigu avarijos naftos platformoje padariniams likviduoti prireiktų dviejų ar trijų mėnesių".

Iš nuskendusio gręžimo įrenginio gręžinių į Meksikos įlankos vandenis išsilieja 100 tūkst. barelių naftos per dieną. Daugiau kaip 1,5 tūkst. kv. km naftos dėmė jau pasiekė Misisipės deltą.

B.Obama pažadėjo, kad jo administracija padarys viską, kas įmanoma, jog sumažintų šios nelaimės padarinius, taip pat reikalaus BP padalinio Amerikoje padengti visas avarijos likvidavimo išlaidas. Pirminiais vertinimais, žala dėl išsiliejusios naftos, kurios dėmė slenka į rytinę JAV pakrantę, gali siekti daugiau nei 4,6 mlrd. JAV dolerių (apie 11,7 mlrd. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų