JAV pasiuntinys vyksta į Afganistaną ir Katarą tęsti taikos derybų

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas) vyksta į Afganistaną ir Katarą tęsti derybų su Talibanu ir tartis dėl susitarimo, kuris galėtų užbaigti beveik 18 metų trunkančią karinę intervenciją, pirmadienį paskelbė Valstybės departamentas.

Z. Khalilzadas pirmadienį išvyko į misiją, truksiančią iki rugpjūčio 1-osios, „kaip dalį bendrų pastangų sudaryti sąlygas taikos procesui, užbaigsiančiam konfliktą Afganistane“, sakoma Valstybės departamento pranešime.

Afganistano sostinėje Kabule jis aptars su afganų vyriausybe „tolesnius žingsnius taikos procese, įskaitant nacionalinės derybų komandos, kuri gali dalyvauti Afganistano vidaus derybose, paskyrimą“, priduriama jame.

Tokios komandos suformavimas yra sudėtinga problema, nes Talibanas atsisako tiesiogiai derėtis su Afganistano vyriausybe.

Vėliau Z. Khalilzadas vyks į Dohą, kur „tęs derybas su Talibanu“, nurodė JAV valstybės departamentas.

Vašingtonas tikisi, kad pavyks su talibais pasiekti politinį susitarimą iki Afganistano prezidento rinkimų, kurie vyks rugsėjo pabaigoje.

Proveržis derybose atvertų kelią tarptautinių pajėgų, kurios Afganistane yra dislokuotos jau beveik 18 metų, pasitraukimui iš šalies. Karių į Afganistaną atsiųsta po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose, kai Pentagonas pradėjo didelio masto operaciją, siekdamas išstumti talibų vyriausybę iš Kabulo.

JAV derybininkas per pastaruosius metus buvo keletą kartų susitikęs su Talibano atstovais. Vėliausios tokios derybos vyko liepos 9-ąją Dohoje.

Kiek anksčiau Kataro sostinėje prie derybų stalo sėdę afganų pareigūnai ir talibų atstovai susitarė parengti „taikos Afganistane gaires“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
Patys verda košę,patys vyksta spresti taikos derybų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių