JAV perspėjo Rusiją: mūsų lėktuvai skraidys visur, kur leidžia tarptautinė teisė

  • Teksto dydis:

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) trečiadienį pareiškė, kad jo šalies orlaiviai skraidys visur, kur leidžia tarptautinė teisė, ir perspėjo Rusiją elgtis atsargiai po to, kai vienas jos naikintuvas, kaip įtariama, numušė amerikiečių droną.

L. Austinas tai pareiškė netrukus po pokalbio telefonu su Rusijos kolega Sergejumi Šoigu.

Abu gynybos vadovai aptarė antradienį įvykusį incidentą virš Juodosios jūros, kai du Rusijos naikintuvai, kaip įtariama, persekiojo nepilotuojamą JAV žvalgybinį droną ir apgadino jo sraigtą, todėl orlaivis nukrito į vandenis.

Vašingtonas dėl incidento apkaltino rusų pilotų veiksmus, kuriuos pavadino neapgalvotais ir neprofesionaliais. Tuo metu Maskva neigė savo kaltę ir kaltino Vašingtoną regione vykdant konfliktą provokuojančius skrydžius.

„Jungtinės Valstijos ir toliau skraidys ir veiks visur, kur leidžia tarptautinė teisė“, – iškart po pokalbio su S. Šoigu žurnalistams sakė L. Austinas.

Jungtinės Valstijos ir toliau skraidys ir veiks visur, kur leidžia tarptautinė teisė.

„Tuo metu Rusija privalo saugiai ir profesionaliai eksploatuoti savo karinius orlaivius“, – pridūrė jis.

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis) teigė, kad Pentagonas vis dar analizuoja nukritusio drono užfiksuotus vaizdo įrašus ir duomenis, kad išsiaiškintų, kas tiksliai įvyko.

„Ar tai buvo tyčia, ar ne? – dar nežinau“, – sakė jis žurnalistams.

„Žinome, kad persekiojimas buvo tyčinis. Žinome, kad agresyvus elgesys buvo tyčinis, taip pat žinome, kad tai buvo labai neprofesionalu ir nesaugu“, – kalbėjo M. Milley.

„Tikrasis rusų naikintuvo su fiksuotais sparnais kontaktas su mūsų bepiločiu orlaiviu, jų fizinis kontaktas, dar neaišku“, – pridūrė generolas.

Jau daugiau nei metus vykstant Maskvos karui Ukrainoje, tiesioginiai kontaktai tarp aukščiausio rango JAV ir Rusijos gynybos pareigūnų yra itin reti. Visgi L. Austinas teigiamai įvertino šį pokalbį.

„Mes labai rimtai vertiname bet kokią eskalacijos galimybę, todėl manau, kad svarbu palaikyti atvirą bendravimą, – sakė jis. – Manau, labai svarbu, kad galime pakelti telefono ragelį ir bendrauti vieni su kitais. Ir manau, kad tai padės išvengti apsiskaičiavimų ateityje.“


Šiame straipsnyje: Lloydas AustinasJAV orlaiviskaras UkrainojeSergejus Šoigu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių