JAV prezidento rinkimai kaista: Ajovoje – išbandymas D. Trumpui

Tvyrant minusinei temperatūrai, pirmadienį rinkėjai duos startą lenktynėms dėl JAV Respublikonų partijos nominacijos į prezidento postą, Ajovoje prasidėsiant vadinamosioms sueigoms (angl. caucuses) – tai bus pirmas rimtas apklausose pirmaujančio Donaldo Trumpo galimybių įveikti konkurentus Nikki Haley ir Roną DeSantisą išbandymas.

Manoma, kad didelę persvarą apklausose turintis buvęs prezidentas nesunkiai laimės balsavimą šioje Vidurio Vakarų valstijoje, kuris bus pirmasis visoje šalyje, D. Trumpui siekiant tapti respublikonų kandidatu, lapkritį susigrumsiančiu su dabartiniu prezidentu Joe Bidenu.

Tačiau ajoviečiams gali tekti susidurti su šalčiausiomis oro sąlygomis šiuolaikinėje prezidento rinkimų kampanijų epochoje, kai kuriose vietovėse fiksuojant pūgas ir numatant šaltą vėją, o tai gali apriboti rinkėjų aktyvumą.

D. Trumpas, N. Haley ir R. DeSantisas buvo priversti atšaukti pasirodymus paskutiniame rinkimų kampanijos etape.

„Rytoj šiltai apsirenkite, – sekmadienį per rinkimų kampanijos renginį Indianoloje, esančioje į pietus nuo sostinės De Moino, sakė D. Trumpas, kuris prieš tai atšaukė tris kampanijos renginius. – Nepabūkite oro, eikite ir išgelbėkite Ameriką.“

„Kartu mes kursime istoriją – bet jūs turite ateiti“, – vėliau jo socialiniame tinkle „Truth“ paskelbtame vaizdo įraše pareiškė D. Trumpas.

Nepaisant, regis, stiprios D. Trumpo pozicijos, nuo tada, kai buvęs prezidentas kandidatavo paskutinį kartą, jam keturis kartus buvo pateikti kaltinimai. D. Trumpas taip pat ruošiasi galimam savo verslo imperijos žlugimui gimtajame Niujorke, ten vykstant teismo procesui dėl įtariamo sukčiavimo.

„Jei didelės R. DeSantiso pastangos ir neseniai užfiksuotas N. Haley iškilimas gali keliais punktais nutempti D. Trumpą žemiau 50 proc. ribos, tai bus pirmas reikšmingas ženklas, kad D. Trumpas gali būti nugalėtas“, – teigė politikos analitikas Alexas Avetoomas, kuris dirbo respublikono Johno McCaino 2008 m. prezidento rinkimų kampanijoje.

„Tačiau ši paradigmas keičianti realybė, kad D. Trumpas gali būti nugalėtas, išsipildys tik tokiu atveju, jei likę žmonės sutelks paramą vienam prieš D. Trumpą nusiteikusiam kandidatui“, – pažymėjo jis.

Prastas pranašas

Nepaisant kalbų apie stebuklingą išsiveržimą, vargu, ar Ajovos lenktynės yra konkurencingos. Nauja „NBC News“/„Des Moines Register“/„Mediacom“ apklausa rodo, kad tarp tikėtinų sueigų dalyvių D. Trumpą palaiko 48 proc. žmonių. Antroje vietoje yra N. Haley, tačiau ji turi tik 20 proc. žmonių palaikymą.

Kartu mes kursime istoriją – bet jūs turite ateiti.

„Aš vėl balsuosiu už D. Trumpą“, – naujienų agentūrai AFP sakė 37-erių sunkvežimio vairuotojas Jeffas Nikolas ir pridūrė, kad buvęs prezidentas „gali būti aklai užsispyręs, bet jis gali iš tiesų kažką nuveikti“.

Minėta apklausa atnešė dar vieną blogą žinią Floridos gubernatoriui R. DeSantisui, kuriam palaikymą išreiškė tik 16 proc. žmonių. Jo pastangas tapti D. Trumpo įpėdiniu užgožia N. Haley.

Visgi R. DeSantisas sekmadienį pabrėžė, kad balsavime, kuris atviras tik registruotiems respublikonams, sudalyvaus pakankamai daug „labai motyvuotų“ jo rėmėjų.

Jis sakė stočiai ABC, kad 2016 m. sueigose dalyvavo tik 186 tūkst. ajoviečių, tad „dabar, fiksuojant tokius orus, žmonių gali būti žymiai mažiau“ ir dėl šios priežasties rinkėjų aktyvumas yra labai svarbus. R. DeSantisas paragino savo rėmėjus į sueigas atsivesti savo „draugus ir artimuosius“.

Tuo metu N. Haley, kuri yra buvusi Pietų Karolinos gubernatorė, siekia pranokti lūkesčius ir tapti pagrindine D. Trumpo konkurente prieš kitą savaitę Naujajame Hampšyre vyksiančias sueigas, kurioms ji teikia pirmenybę. Paskutinės minutės kampanijos renginyje Adelio mieste N. Haley pareiškė, kad D. Trumpą „lydi chaosas“. „Demokratų chaoso nesutvarkysi respublikonų chaosu“, – kalbėjo ji.

Ajova yra žinoma kaip prastas galutinio kandidato pranašas, tačiau šios valstijos indėlis vis vien yra svarbus.

Pirmadienį į sueigas, kuriose vietiniai kurios nors politinės partijos nariai registruoja sau patinkančius kandidatus, rinksis ir Ajovos demokratai, tačiau balsavimas vyks paštu nuo sausio iki kovo. Manoma, kad J. Bidenas nesunkiai įveiks autorę Marianne Williamson ir Minesotos kongresmeną Deaną Phillipsą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai jau "ne išbandymas"...

Tai jau "ne išbandymas"... portretas
Tai jau įvykusi jo triuškinanti pergalė. Lietuvos konservatnikai - greičiau apsirūpinkite pampersais - neužilgo prireiks...

Vladas

Vladas portretas
Yra lietuvoje toks Gediminas Filipavičius. Gal pasisektu jam Donalda Trumpa pagydyti nuo autizmo?

Aišk.

Aišk. portretas
Gyventu senis ramiai ,kam jam to prezidento postas , amžius ne mažas, kiek liko nei vienas ir niekas nežino , šitą laikotarpį geriau ramiau gyventi ,jeigu nori ilgiau pragyventi .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių