Pereiti į pagrindinį turinį

JAV senatorius demokratas Ch. Schumeris – prieš prezidento palaikomą sutartį su Iranu

2015-08-07 11:16
BNS inf.

JAV senatorius demokratas Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris), atstovaujantis Niujorko valstijai, ketvirtadienį paskelbė balsuosiantis prieš susitarimą dėl Irano branduolinės programos, mesdamas iššūkį prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) pastangoms prastumti tą sutartį.

„Labai reali rizika, kad Iranas netaps nuosaikesnis ir pasinaudos šia sutartimi siekdamas savo nedorų kėslų, yra pernelyg didelė“, – pareiškė Ch.Schumeris.

Jis sakė savo poziciją siejantis su tos sutarties elementais, reguliuojančiais Irano branduolinę ir nebranduolinę veiklą, bei klausimu: „Ar mums būtų geriau turėti tą sutartį, ar jos neturėti?“

„Nusprendžiau, kad privalau priešintis šiai sutarčiai ir pasakyti „taip“ pasiūlymui jai nepritarti“, – pridūrė senatorius.

Ch.Schumeris, kuris yra įtakingas žydas demokratas, tapo pirmuoju B.Obamos partijos senatoriumi, išreiškusiu nepritarimą tai sutarčiai.

Jis šią poziciją paskelbė ketvirtadienio vakarą, praėjus kelioms valandoms po to, kai dvi kitos Senato demokratės – Niujorko atstovė Kirsten Gillibrand (Kersten Džilibrand) ir Naujojo Hampšyro įstatymų leidėja Jeanne Shaheen (Džin Šahin) – pareiškė pritarsiančios tarptautiniam susitarimui su Iranu.

Tuo tarpu Niujorko valstijai atstovaujantis žydas Eliotas Engelis, kuris yra aukščiausio rango demokratas Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitete, savo pranešime pareiškė tiesiog netikintis, kad Iranas vykdys savo įsipareigojimus pagal naująją sutartį, todėl balsuosiantis prieš ją.

Tokie pranešimai tapo skaudžiu smūgiu B.Obamai, dedančiam dideles pastangas įtikinti Kongresą pritarti sutarčiai, kuris yra vienas reikšmingiausių diplomatinių pasiekimų per jo kadenciją. Prezidentas argumentuoja, kad atmetus tą susitarimą Artimuosiuose Rytuose gali įsiplieksti naujas karas.

Atstovų Rūmai ir Senatas pradės debatus dėl rezoliucijos, kurioje būtų reiškiamas nepritarimas sutarčiai su Iranu, kai įstatymų leidėjai rugsėjo 8 dieną grįš po vasaros atostogų.

Administracijai reikalingas demokratų palaikymas, kad B.Obama galėtų blokuoti tikėtiną respublikonų dominuojamo Kongreso nutarimą neratifikuoti to dokumento.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų