JAV siūlys laikiną prieglobstį dešimtims tūkstančių venesueliečių

Jungtinės Valstijos leis dešimtims tūkstančių venesueliečių prašytis prieglobsčio, iš esmės keičiantis Vašingtono politikai po eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vadovavimo laikotarpio, pasižymėjusio nusistatymu prieš migrantus, pirmadienį informavo pareigūnai.

Laikinas apsaugos statusas (Temporary Protected Status, TPS) siūlomas žmonėms, bėgantiems nuo politinių represijų ir ekonominio chaoso anksčiau buvusioje turtingoje Pietų Amerikos valstybėje.

Kaip žurnalistams sakė vienas aukšto rango prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos pareigūnas, „apskaičiuota, kad daugiau nei 300 tūkst. asmenų gali teikti paraiškas TPS gauti“.

Šie venesueliečiai jau yra Jungtinėse Valstijose, bet dabar jiems nebegrės deportavimas.

D. Trumpas, nors ir rėmė pastangas nuversti griežtai kairiųjų pažiūrų Venesuelos prezidentą Nicolas Maduro (Nikolą Madurą), atsisakydavo suteikti venesueliečiams apsaugos statusą, nes tai prieštarautų jo griežtos linijos politikai imigrantų ir pabėgėlių atžvilgiu.

Sausį pradėjęs eiti prezidento pareigas, J. Bidenas nedelsdamas ėmėsi keisti, jo teigimu, nežmonišką D. Trumpo pasienio politiką.

Tačiau demokratą valstybės vadovą spaudžia respublikonai, kaltinantys atsainiu požiūriu į migracijos problemą, galinčiu nulemti nevaldomus nelegalių migrantų srautus.

Administracija gina savo strategiją, pabrėždama, kad sienos nėra atidaromos naujiems atvykėliams ir kad nauja tvarka bus taikoma tik jau šalyje esantiems asmenims, kurie dabar galės gauti pusantrų metų galiosiantį leidimą gyventi.

Toks sprendimas priimtas „dėl ypatingų laikinų sąlygų Venesueloje“, nes „venesueliečiams nėra saugu sugrįžti“ į tėvynę, pabrėžė minėtas valdininkas.

TPS leidžia žmonėms, bėgantiems nuo neramumų ar stichinių nelaimių, pasilikti ir dirbti ribotą laiką Jungtinėse Valstijose.

Tačiau prieglobsčio prašytojai bus tikrinami ir turės per 180 dienų pateikti visus reikiamus dokumentus. Jie turės įrodyti, kad šalyje apsistojo iki kovo 8 dienos, taip pat sumokėti 50 dolerių (42 eurų) paraiškos mokestį ir 85 dolerių (72 eurų) biometrinių duomenų surinkimo mokestį.

Leidimas dirbti kainuos papildomus 410 dolerių (346 eurų).

JT duomenimis, 34 proc. iš tėvynės pabėgusių 5,4 mln. venesueliečių po 2015 metų apsistojo Kolumbijoje, nepalaikančioje diplomatinių santykių su savo kaimyne.

Bogota pirmadienį paskelbė suteiksianti apsaugos statusą beveik 1 mln. iš Venesuelos atvykusių asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blogio imperija

Blogio imperija portretas
Ot geradariai atsirado. JAV naikina Venesuelos valstybę, kenkia ja visais įmanomais būdais. Kenkėjų ir niekšų valdoma valstybė. Ten kur JAV įsikiša ten karas, badas, skurdas ir nelaimės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių