Pereiti į pagrindinį turinį

JAV siunčia signalą Baltijos šalims

2008-11-13 09:00

Estijos sostinėje vakar prasidėjęs NATO gynybos ministrų susitikimas turi simbolinę reikšmę. JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas atvyko į Taliną, ketindamas išreikšti paramą Baltijos šalims ir buvusių Sovietų Sąjungos respublikų siekiui tapti NATO narėmis.

"Nesu įsitikinęs, kad sekretorius būtų atvykęs į tokį susitikimą, jeigu Rusija nebūtų nusprendusi įsiveržti į Gruziją, – sakė Pentagono atstovas spaudai Geoffas Morrellas. – Tačiau po šio įvykio sekretorius nori pasiųsti labai aiškią žinią, jog JAV remia Ukrainą, Baltijos šalis ir kitas NATO sąjungininkes Rytų Europoje".

Pasak JAV pareigūnų, R.Gateso susitikimas su Baltijos šalių gynybos ministrais yra proga pastariesiems pareikšti savo nuogąstavimus dėl Rusijos ir pasiūlyti papildomus žingsnius, kuriuos, jų nuomone, turėtų žengti NATO.

Baltijos šalys prašo pratęsti NATO oro policijos misiją, sudaryti šio regiono gynybos planą, taip pat jų teritorijoje rengti daugiau Aljanso pajėgų pratybų.

JAV gynybos departamento atstovai sakė, kad NATO karinė vadovybė svarsto galimybes sukurti planus kritiniams atvejams ir iš naujo įvertinti grėsmes Baltijos šalims. Tačiau jie pripažino, kad Aljansas iki šiol neturi plano, kaip apginti regioną nuo galimos Rusijos agresijos, taip pat nesusitarė dėl jokių tolimesnių veiksmų.

R.Gatesas šiandien dalyvaus neformaliame NATO šalių gynybos ministrų susitikime su Ukrainos gynybos ministerijos vadovu, kuriame bus aptartas Kijevo siekis įstoti į Aljansą. Kliūtimi Ukrainos kelyje į NATO gali tapti šiuo metu šalyje vykstanti politinė krizė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų