JAV teigia, kad Iranas ir Rusija plečia karinį bendradarbiavimą

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė, kad Iranas ir Rusija „plečia precedento neturinčią partnerystę gynybos srityje“, Maskvai stiprinant ryšius su Teheranu po to, kai jai buvo pritaikytos Vakarų sankcijos dėl invazijos į Ukrainą.

Rusija, viena didžiausių karinių galių pasaulyje, patirdama nesėkmių mūšio lauke Ukrainoje yra priversta kliautis tiekimu iš Irano, nurodo JAV žvalgyba.

JAV Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) paminėjo Maskvos norą plečiant bendradarbiavimą su Iranu įsigyti pažangesnių karinių dronų.

„Dabar tęsiasi Irano ir Rusijos sąveika klausimais, susijusiais su pažangių ginklų, ypač modernesnių bepiločių, pardavimu, – reporteriams sakė jis. – Tai visapusiška partnerystė gynybos srityje, kenkianti Ukrainai, regionui Artimuosiuose Rytuose ir tarptautinei bendrijai.“

Naudojamės turimomis priemonėmis, kad atskleistume ir sužlugdytume šią veiklą, ir esame pasirengę padaryti daugiau.

Pasak J. Kirby, netrukus bus paskelbta naujų sankcijų.

„Naudojamės turimomis priemonėmis, kad atskleistume ir sužlugdytume šią veiklą, ir esame pasirengę padaryti daugiau“, – sakė jis.

J. Kirby teigimu, Iranas nuo rugpjūčio nusiuntė Rusijai daugiau kaip 400 dronų, daugiausia „Shahed“ tipo.

Mainais Iranas siekia nusipirkti iš Rusijos atakos sraigtasparnių, radiolokatorių ir mokomųjų lėktuvų „Jak-130“, sakė jis ir atkreipė dėmesį, kad „bendrai Iranas siekia karinės įrangos už milijardus dolerių (eurų)".

J. Kirby pridūrė, kad JAV nepastebėjo jokio Rusijos ir Irano judėjimo dėl balistinių raketų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį lankydamasis Britanijoje gavo pažadą, kad Kyjivui bus atsiųsta dar šimtai raketų ir dronų. Ukrainiečių lyderis taip pat sakė, kad jo šalis artėja prie savo tikslo gauti vakarietiškų naikintuvų.


Šiame straipsnyje: IranasRusijakaras UkrainojedronaižvalgybaJAVbalistinės raketos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių