A. Blinkenas ragina Rusiją paspartinti karių atitraukimą nuo Ukrainos sienų

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį paragino Rusiją greičiau atitraukti savo kariuomenę nuo Ukrainos sienų ir nutraukti „agresyvius“ veiksmus šioje šalyje, lankydamasis Kijeve, kuriam Vašingtono vardu pažadėjo išplėsti paramą.

JAV valstybės sekretorius susitiko su ukrainiečių vadovais ir apžiūrėjo memorialą, kur iškabinta nuotraukų, vaizduojančių kai kuriuos iš daugiau nei 13 tūkst. žmonių, žuvusių per kautynes su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį.

„Tvirtai jus palaikome“, – per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pareiškė A. Blinkenas.

„Tikimės, kad Rusija nutrauks beatodairiškus ir agresyvius veiksmus“, – pridūrė JAV diplomatijos vadovas.

Praėjusį mėnesį Maskva pasienyje ir Kryme buvo sutelkusi 100 tūkst. karių – daugiausiai nuo 2014 metų. Tačiau netrukus buvo pradėta atitraukti tas pajėgas, o daugelis analitikų tokius manevrus laiko naujojo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos išbandymu.

Vis tik tiek A. Blinkenas, tiek V. Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, jog rusų karių atitraukimas yra riboto pobūdžio.

„Suprantame, kad Rusija išvedė dalį pajėgų iš pasienio su Ukraina, tačiau taip pat matome, kad ten lieka reikšmingos pajėgos“, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius.

V. Zelenskis pareiškė, kad Ukraina tebemato, kaip Rusija demonstruoja jėgą Juodojoje jūroje, ir kad iš Krymo išvesta tik 3–3,5 tūkst. kariškių.

Valstybės vadovas pridūrė, jog pastaruoju metu sumažėjo snaiperių ugnies, laikomos viena pagrindinių ukrainiečių karių žūties priežasčių.

V. Zelenskis pasveikino JAV pažadėtą paramą, bet pabrėžė, kad jo valstybei „žūtbūt“ reikalinga papildoma pagalba.

„Manome, kad [pasienyje dislokuoto rusų kontingento] mažinimas yra lėtas, todėl galbūt vis dar gali kilti pavojus. Niekas nenori tokių staigmenų“, – sakė V. Zelenskis.

Jungtinės Valstijos šiais finansiniais metais Ukrainos saugumui rezervavo 408 mln. dolerių (338 mln. eurų), o A. Blinkenas pareiškė nuodugniai aptaręs su ukrainiečių lyderiais jų poreikius.

Užversti D. Trumpo puslapį

J. Bidenas per savo kadencijos pirmuosius tris mėnesius siekė sugriežtinti JAV poziciją Maskvos atžvilgiu ir atsiribojo nuo jo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) flirtavimo su rusų prezidentu Vladimiru Putinu.

D. Trumpas, atkakliai laikęsis sąmokslo teorijų apie Ukrainą, buvo sulaikęs pagalbą šiai šaliai, kad paspaustų V. Zelenskį iškasti kompromituojančios medžiagos apie J. Bideną, ir tai galiausiai nulėmė pirmą buvusio JAV prezidento apkaltą.

Tikriausiai tikėdamas, kad naujoji amerikiečių administracija rodys didesnį palankumą Kijevui, ukrainiečių lyderis pareiškė pakvietęs J. Bideną apsilankyti jo šalyje.

A. Blinkenas savo ruožtu pažadėjo perduoti kvietimą ir pareiškė, kad J. Bidenas tikisi vėliau apsilankyti Ukrainoje.

Amerikiečių prezidentas taip pat pasiūlė V. Putinui susitikti, siekiant įnešti į Vašingtono ir Maskvos ryšius stabilumo – taigi, JAV pirmiau panoro išreikšti solidarumą su Ukraina.

A. Blinkenas vėlai ketvirtadienį atvyko iš Londono, kur drauge su Didžiojo septyneto (G-7) – turtingų demokratijų klubo – užsienio reikalų ministrais pasmerkė Rusijos „neatsakingą ir destabilizuojantį elgesį“ Ukrainoje ir kitur.

V. Zelenskis vėl paragino paspartinti Ukrainos įstojimo į NATO procedūrą, atsižvelgiant į Rusijos keliamą pavojų.

Vakarų Europos valstybės, suprasdamos, koks būtų Rusijos atsakas, nepritaria Ukrainos įstojimui, o Vašingtone ši idėja taip pat buvo sutikta šaltokai.

Spaudimas dėl korupcijos

Nepaisant pažadų remti Kijevą, J. Bideno administracija taip pat spaudė Ukrainą dėl gero valdymo: šis klausimas jau ilgą laiką kelia didelį susirūpinimą šalies partneriams Vakaruose.

Prieš A. Blinkeno kelionę Valstybės departamentas kritikavo Ukrainą dėl valstybinės energijos kompanijos „Naftogaz“ vadovo Andrijaus Koboljevo nušalinimo. Eidamas savo pareigas A. Koboljevas sumažino Ukrainos priklausomybę nuo gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos ir įvykdė bendrovės įvaizdį pagerinusių reformų.

A. Blinkenas pareiškė, kad J. Bideno administracija palaikys „gyvybiškai svarbų darbą, kurį Ukraina atlieka siekdama tęsti reformas, kovoti su korupcija, įgyvendinti tvirtesnę užsienio reikalų darbotvarkę, paremtą mūsų bendromis demokratinėmis vertybėmis“.

„Institucijų pertvarkymas yra sunkus darbas“, – pabrėžė valstybės sekretorius.

„Yra įtakingų interesų, besipriešinančių reformoms ir antikorupcinėms pastangoms. Jie apima tiek išorines jėgas, tokias kaip Rusija, tiek vidaus jėgas, tokias kaip oligarchai ir kiti įtakingi asmenys, siekiantys savo siaurų interesų neteisėtomis priemonėmis, aukodami Ukrainos žmonių interesus“, – pabrėžė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Siekdamas suteikti impulsą reformoms, A. Blinkenas per savo vienos dienos trukmės vizitą susitiks ir su pilietinės visuomenės nariais.

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus surengė svečiui ekskursiją po vieną puošnų Kijevo vienuolyną, kur parodė jam dokumentą, liudijanti apie atsiribojimą nuo Rusijos religinio dominavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apzv.

Apzv. portretas
Mane juokinga tie kurie tiki JAV, tai sukčių , nusikaltėlių pasaulis.Jie nieko nedaro be didelės naudos sau.Reigenas sakė,JAV valdys pasaulį.Ne kokia šalys JAV ,jeigu joje yra bedarbių, benamių , nuskriaustu žmonių.Jeigu joje vaikai saudo vieni kitus , žudo .Gyvuoja patyčios visose amžiaus grupėse.Akivaizdziai JAV nesusitvarko su savo šalies problemomis.Todel manau neturėtų kištis į kitų šalių reikalus.JAV nuo jos sukūrimo valdo protą pinigai, praradusi protą dėl jų.Trisingai, pinigų turi būti,turi būti visada atsižvelgiama į tai, tačiau, šalia pinigų turi būti sveikas protas .Pasakysiu tiesiai ,Bidenas blogas prezidentas Amerikai, nebuvo geras ir Trumpas, geriausias buvo Obama.

juk

juk portretas
seniai visiems aisku kad po jav veliava darbuojasi zydkorporacijos ireminusios savo zelklouna taip okupuodami sali su bidono sunelio porosenkos ir kt tautos isgamu pagalba o siandien siekia karo ir naudos sau haholu saskaita ..?...

Kosmaras

Kosmaras portretas
Siandien rode per ruskiu tv Donbasa. Ten tiek kremliniai karines technikos yra privare, kad net plaukai siausiasi. Kur ziuri tarptautiniai stebetojai?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių