JAV žada Vokietijoje papildomai dislokuoti 500 savo karių

Jungtinės Valstijos Vokietijoje papildomai dislokuos 500 savo karių, tuo siekdamos stiprinti dvišalius ryšius, antradienį pradėdamas savo pirmą vizitą Europoje sakė amerikiečių gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas).

Šis žingsnis žymi aiškų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos lūžį lyginant su jo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) priešiškesne pozicija Berlyno atžvilgiu, įskaitant planus mažinti Vokietijoje dislokuotą JAV karių kontingentą, kuris nuo Šaltojo karo pradžios yra svarbus NATO saugumo elementas.

D. Trumpas nevengė pamokslauti įtakingiausioms Aljanso narėms, tarp jų Vokietijai, esą šios deda per mažai pastangų bendrai gynybai stiprinti, ir spaudė jas didinti išlaidas gynybai, kad šios siektų bent 2 proc. BVP. 

„Šiandien džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad didinsime JAV pajėgų buvimą Vokietijoje“, – po susitikimo su vokiečių gynybos ministre Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer) žurnalistams sakė L. Austinas.

„Informavau ministrę apie mūsų ketinimus jau nuo šio rudens papildomai nuolat dislokuoti maždaug 500 JAV karių Vysbadeno rajone“, – sakė jis.

J. Bideno administracija vasarį pareiškė, kad stabdys planus, susijusius su karių išvedimu, o šią žinią labai palankiai sutiko Vokietijos vyriausybė.

Jungtinės Valstijos Vokietijoje turi dislokavusios karių nuo Antrojo pasaulinio karo, tačiau nuo Berlyno sienos griuvimo  jų skaičius sumažėjo nuo maždaug 200 000 karių 1990 metais iki dabartinių 34 500.

Nors tokia perspektyva jau egzistavo daug metų, praėjusių metų liepą D. Trumpo paskelbtas sprendimas perkelti 12 000 karių iš Vokietijos vis tiek sukėlė šoką, ypač miestams, užmezgusiems tvirtus ekonominius ir kultūrinius ryšius su JAV kariuomene.

Demonstruodamas ryškiai pasikeitusį Vašingtono toną L. Austinas pažadėjo, kad Vokietija „ir toliau bus svarbi [JAV] saugumo ir ekonominė partnerė ateinančiais metais“.

„Štai kodėl mūsų santykių su Vokietija stiprinimas yra pagrindinis J. Bideno ir [viceprezidentės Kamalos] Harris (Kamalos Haris) administracijos prioritetas“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: vokietijaJAVkarių dislokavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nustebes

Nustebes portretas
Per stazi bobele, jau 83 milijonus gyventoju turinti valstybe, pavirto i Mike pukuotuka, pati nebe apsigina... Kosmaras.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių