JK: ES „be reikalo apsunkina“ derybas dėl „Brexito“

Didžioji Britanija penktadienį apkaltino Europos Sąjungą (ES) pažangos stabdymu „Brexito“ derybose dėl prekybos sandorio, nutrūkus septintam derybų etapui.

 
 
Vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas sakė, kad Briuselio reikalavimas, jog Londonas sutiktų su ES valstybės pagalbos ir žvejybos politika prieš pradedant derybas dėl kitų klausimų, „be reikalo apsunkina galimybę padaryti pažangą“.
 
Didžioji Britanija sausį išstojo iš ES, praėjus beveik ketveriems metams po referendumo, įtvirtinusio šalies pusamžio trukmės narystės bloke pabaigą.
 
Tačiau šalis iki šių metų pabaigos išlieka suvaržyta ES taisyklių, abiem pusėms vedant derybas dėl dvišalių ateities santykių.
 
D. Frostas pakartojo, kad, jo manymu, susitarimą pasiekti įmanoma ir tai yra pagrindinis Didžiosios Britanijos siekis, tačiau perspėjo: „Akivaizdu, kad tai pasiekti nebus lengva.“
Naujausias derybų etapas buvo „naudingas, tačiau padaryta tik nedidelė pažanga“, pridūrė jis, pažymėdamas, kad ir toliau nepavyksta išspręsti klausimų, susijusių su konkurencija ir žvejyba.

„ES toliau reikalauja, kad mes ne tik pritartume ES valstybės pagalbos ir žvejybos taisyklėms, tačiau taip pat nori, kad dėl šių klausimų būtų susiderėta prieš imantis tolesnių svarbių darbų kitais derybų klausimais, pavyzdžiui, teisiniais tekstais“, – pranešime teigė jis.

„Tai be reikalo apsunkina galimybę padaryti pažangą“, – pridūrė derybininkas.

Abiem pusėms lieka vis mažiau laiko pasiekti susitarimą, atsižvelgiant į tai, kad sandorį ir teisinius tekstus dar turės atidžiai peržiūrėti valstybės narės ir juos turės ratifikuoti Europos Parlamentas.

Kitas derybų etapas turėtų įvykti Londone rugsėjo 7 dieną prasidėsiančią savaitę. JK pareigūnai norėtų, kad sandoris būtų sudarytas iki spalio 15-16 dienomis vyksiančio ES viršūnių susitikimo.


NAUJAUSI KOMENTARAI

reikejo

reikejo portretas
ne begti is ES o panaikint monarchija kuri ir diktuoja nurodymus nes patys galvos neturite?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių