JK ir ES atnaujino tiesiogines derybas dėl prekybos

Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos derybininkai šeštadienį atnaujino tiesiogines derybas dėl prekybos po „Brexit“, tačiau abiejų šalių pareiškimai nesuteikia daug vilčių, kad per likusį laiką pavyks pasiekti susitarimą.

COVID-19 – tik viena iš komplikacijų derybose, kurios ir toliau stringa dėl pagrindinių klausimų, tokių kaip žvejybos teisės ir sąžiningos konkurencijos taisyklės. M. Barnier penktadienį sakė, kad nuotolinėse derybose pasiekta nedaug pažangos ir „išlieka tie patys reikšmingi skirtumai“.

Jungtinė Karalystė iš ES išstojo sausio 31 dieną, tačiau buvo numatytas 11 mėnesių pereinamasis laikotarpis, per kurį abi šalys bandė susiderėti dėl naujo laisvosios prekybos susitarimo, turinčio įsigalioti kitų metų sausio 1-ąją. Susitarimą buvo tikimasi pasiekti iki lapkričio vidurio, kad jis būtų laiku patvirtintas ir ratifikuotas Didžiosios Britanijos ir ES parlamentų.

Jeigu susitarimo nebus, Naujųjų metų dieną kils didžiulių sutrikimų, nes pernakt įsigalios muitų tarifai ir kiti prekybos barjerai tarp JK ir ES. Tai pakenks abiem pusėms, tačiau labiausiai nukentės Britanija, nes prekyba su Bendrija sudaro apie pusę šalies užsienio prekybos.

Nors abi šalys nori susitarimo, jos iš esmės nesutaria dėl to, kas jame turi būti numatyta. ES, turinti 27 nares, kaltina Britaniją, kad ši siekia išlaikyti prieigą prie didžiulės Bendrijos rinkos, nesilaikydama jos taisyklių. Bendrija nori griežtų garantijų, kad JK eksportui į ES bus taikomas vienodų konkurencijos sąlygų reikalavimas.

JK savo ruožtu tvirtina, kad ES pažeidžia jos nepriklausomumą ir kelia jai reikalavimų, kurių netaiko kitoms šalims, su kuriomis yra sudariusi laisvosios prekybos sutartis, pavyzdžiui, Kanadai.

Kad pasiektų susitarimą, ES teks sumažinti savo reikalavimus dėl prieigos prie JK žvejybos plotų, o britai privalės prisiderinti prie kai kurių Bendrijos taisyklių. Abiejų pusių politikams šie klausimai – itin opūs.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) Airijos vyriausybės vadovui Michealui Martinui (Mikalui Martinui) penktadienį sakė, kad jis ir toliau yra pasiryžęs „pasiekti susitarimą, kuriuo gerbiamas JK suverenitetas“. Apie tai pranešė B. Johnsono biuras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Kokios dar derybos??? UK išeina, užsideda muitai, dingsta laisvas judėjimas. Štai ir viskas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių