JK reikalaus iš atvykstančių ES ir JAV piliečių įsigyti kelionių leidimus už 10 svarų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) ir JAV piliečiai, norintys atvykti į Jungtinę Karalystę (JK), nuo kitų metų turės kreiptis dėl 10 svarų (11,85 euro) kainuosiančių kelionės leidimų, šaliai įgyvendinant didelius pakeitimus sienų apsaugai sustiprinti, šią savaitę pranešė vyriausybė.

Pagal naująsias taisykles, išdėstytas antradienį paskelbtuose vyriausybės dokumentuose, visi į JK atvykstantys lankytojai, kuriems nereikia vizos, turės kreiptis dėl skaitmeninio leidimo atvykti.

Su šiuo leidimu keliautojas galės atvykti daug kartų ir būti iki pusės metų. Leidimas galios dvejus metus arba iki keliautojo paso galiojimo pabaigos.

Schema palaipsniui jau diegiama ir išbandoma – ji taikoma atvykstantiems septynių Artimųjų Rytų valstybių piliečiams.

Keliautojai iš dar daugiau kaip 40 valstybių ir teritorijų, įskaitant JAV, Australiją, Japoniją, Izraelį ir Honkongą, į schemą bus įtraukti 2025-ųjų sausio 8 dieną, rodo dokumentai.

Balandžio 2-ąją sąrašas bus dar labiau išplėstas įtraukiant ES šalių piliečius, tik galios viena išimtis – Airijos piliečiams.

Keliautojai, kuriems reikalinga JK viza, vis tiek ją turės gauti.

Migracijos ir pilietybės sekretoriaus pavaduotoja Seema Malhotra sakė: „Pasaulinis ETA (elektroninių kelionės leidimų) išplėtimas parodo mūsų įsipareigojimą stiprinti saugumą naujomis technologijomis ir diegiant modernią imigracijos sistemą.“

Tranzitu keliaujantys keleiviai, kurie tik persės į kitus lėktuvus JK oro uostuose, taip pat turės kreiptis dėl ETA.

ES ir JK piliečiams prie sienos vis daugėja formalumų. Netrikdomų kelionių neliko 2020-ųjų pabaigoje įgyvendinus „Brexito“ susitarimą.

Keliautojų pasai jau privalomai tikrinami prie JK ir ES sienų, o tai kartais sutrikdo „Eurostar“ traukinių eismą ir Lamanšo sąsiaurio uostų darbą. JK piliečiams nuo lapkričio taip pat bus taikomi nauji ES biometriniai patikrinimai prie sienos.

Britų vyriausybė įgyvendina ambicingą tikslą skaitmenizuoti JK sienų ir imigracijos sistemą.

ETA yra susieti su keliautojo pasu ir užtikrina nuodugnesnius saugumo patikrinimus prieš žmonių keliones į JK, o tai užkerta kelią piktnaudžiavimui imigracijos sistema, nurodo vyriausybė.

Pažymima, kad ETA atitinka daugelio kitų šalių, įskaitant JAV ir Australiją, tvarką.

S. Malhotra taip pat atkreipė dėmesį, kad skaitmenizavimas užtikrina sklandžias keliones milijonams kasmet į JK atvykstančių žmonių, įskaitant mielai laukiamus lankytojus, prisidedančius prie turizmo ekonomikos.

Žmonėms, kuriems reikalinga viza norint gyventi, dirbti ar studijuoti JK, dabar išduodamos elektroninės vizos, įrodančios imigranto statusą. Teigiama, kad jos pranašesnės už fizinius imigracijos dokumentus, kuriuos galima pamesti, pavogti ar klastoti, be to, žmonėms nebereikia atsiimti fizinių dokumentų.

Vyriausybė prašo fizinius dokumentus turinčių imigrantų dabar susikurti internetinę paskyrą elektroninei vizai.

Įgyvendindama skaitmenizavimo programą vyriausybė glaudžiai bendradarbiauja su pasaulio oro bendrovėmis, laivybos ir geležinkelių kompanijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grįžtama \\\\\...////

Grįžtama  \\\\\...//// portretas
į prieškarinius laikus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių