JK sulaikyta rusų verslininkui priklausanti jachta: pavadino tai perspėjimu V. Putinui

Jungtinė Karalystė antradienį sulaikė Rusijos verslininkui priklausančią 50 mln. JAV dolerių (45 mln. eurų) kainuojančią superjachtą su plaukimo baseinu, pasiųsdama, jos žodžiais, „perspėjimą“ Maskvai dėl jos įsiveržimo į Ukrainą pasekmių.

Jachta „Phi“ yra pirmoji, kuri kada nors buvo laikoma Didžiosios Britanijos vandenyse. Ji buvo sulaikyta Londonui pastarosiomis savaitėmis paskelbus sankcijų šimtams Rusijos fizinių ir juridinių subjektų dėl Kremliaus pradėto karo Ukrainoje.

Londono verslo rajono „Canary Wharf“ prieplaukoje prišvartuotas laivas buvo sulaikytas, kai Nacionalinės kovos su nusikalstamumu (NCA) „kovos su kleptokratija“ padalinys išsiaiškino, kad jachta priklauso vienam rusų verslininkui.

Nors neįvardinto jachtos savininko nėra asmenų, kuriems JK taiko sankcijas, sąraše, nauji įgaliojimai leidžia JK susisiekimo sekretoriui Grantui Shappsui (Grantui Šapsui) sulaikyti laivus, užsakytus arba valdomus su Rusija susijusių asmenų.

Lankydamasis prieplaukoje G. Shappsas sakė, kad 58,5 metrų ilgio jachta į Londoną buvo atplukdyta remontui, tačiau dabar „niekur neplauks“.

Jos sulaikytas siunčia „aiškų perspėjimą“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, sakė jis.

„Tai tik dar vienas požymis, kad mes nežiūrėsime, kaip V. Putino bičiuliai laisvai sau plaukioja tomis jachtomis po pasaulį, kai žmonės Ukrainoje kenčia“, – kalbėjo susisiekimo sekretorius.

„Phi“ yra trečia didžiausia Nyderlandų laivų statytojo „Royal Huisman“ jachta. Pasak gamintojo, ji išsiskiria savo „neišsemiamu vyno rūsiu“ ir patentuotu gėlo vandens baseinu.

Pasak NCA, laivas registruotas Karibų jūros regiono Sent Kitso ir Nevio valstybėje įsikūrusioje įmonėje ir plaukioja su Maltos vėliava.

„Jachtos savininkas buvo sąmoningai gerai paslėptas“, – sakoma agentūros pranešime.

Agentūros kovos su kleptokratija padalinys buvo išplėstas ir sulaukė padidinto finansavimo po to, kai Vakarai ėmėsi sankcijų prieš Rusiją dėl jos pradėto karo Ukrainoje.

„Tai jau duoda rezultatų“, – sakė NCA tyrėjas Andy Devine'as (Endis Devainas).

Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ir Gibraltaro pareigūnai, vykdydami sankcijų kampaniją prieš Rusiją, taip pat yra areštavę rusų oligarchų jachtų. Didžioji Britanija konfiskavo mažiausiai du oligarchams priklausančius privačius lėktuvus.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesankcijos Rusijaijachtajachta Phi

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių