Pereiti į pagrindinį turinį

JK teismas: J. Assange'as gali apskųsti ekstradiciją į JAV

2024-05-20 12:23

Jungtinės Karalystės teismas pirmadienį nurodė, kad vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) gali teikti apeliaciją dėl ekstradicijos į JAV pagal kaltinimus šnipinėjus.

Scanpix nuotr.

Aukštojo teismo teisėjai Victoria Sharp (Viktorija Šarp) ir Jeremy Johnsonas (Džeremis Džonsonas) teigė, kad J. Assange'as turi pagrindo ginčyti JK vyriausybės įsakymą dėl ekstradicijos.

Kovo gale JK teismas nurodė, kad J. Assange'as negali iškart būti išduotas JAV. Teisėjai tuomet pareiškė, kad leis J. Assange'ui pateikti naują apeliacinį skundą, jei JAV institucijos nepateiks papildomų garantijų, kas su juo bus daroma.

JAV prašyta pateikti „pakankamas garantijas“ dėl žodžio laisvės apsaugos ir dėl to, kad J. Assange'ui nebus skirta mirties bausmė, jei jis bus nuteistas.

Tokie pareiškimai buvo pateikti pirmadienį vykusiame teismo posėdyje, kuriame pats J. Assange'as nedalyvavo.

52 metų J. Assange'ui Jungtinėse Valstijose gresia teismas dėl kaltinimų šnipinėjimu ir galimai ilga kalėjimo bausmė dėl „WikiLeaks“ paskelbtų slaptų JAV dokumentų, susijusių su karais Afganistane ir Irake.

J. Assange'o žmona Stella (Stela) prie teismo sakė, kad šis sprendimas „žymi lūžį“ ir kad „mes, kaip šeima, jaučiame palengvėjimą, kad teismas priėmė teisingą sprendimą“.

„Visi mato, ką čia reikėtų daryti. Julianas turi būti išlaisvintas“, – pridūrė ji.

Žmogaus teisių stebėsenos organizacija „Amnesty International“ pavadino sprendimą „reta teigiama žinia Julianui Assange'ui ir visiems spaudos laisvės gynėjams“.

„Dėl nuolatinio JAV bandymo patraukti J. Assange'ą baudžiamojon atsakomybėn kyla pavojus žiniasklaidos laisvei visame pasaulyje. Tai yra pasityčiojimas iš JAV įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę ir jų deklaruojamo įsipareigojimo užtikrinti žodžio laisvę“, – sakė „Amnesty“ patarėjas teisės klausimais Simonas Crowtheris (Saimonas Krauteris).

Šalininkų palaikymas

J. Assange'o advokatas Edwardas Fitzgeraldas (Edvardas Ficdžeraldas) rašytiniuose pareiškimuose teismui JAV vyriausybės garantijas pavadino nedviprasmiška užuomina, kad jo ginamajam nebus skirta mirties bausmė.

Tačiau jis suabejojo, ar jo klientas teisme galėtų remtis JAV Konstitucijos Pirmąja pataisa, kuri apima žodžio ir spaudos laisvę.

Ant kortos pastatyta šio žmogaus gyvybė.

JAV vyriausybei atstovaujantis Jamesas Lewisas (Džeimsas Liuisas) teismui teigė, kad Pirmoji pataisa J. Assange'o atveju negali būti taikoma.

Jis teigė, kad Pirmoji pataisa netaikoma niekam „dėl neteisėtai gautos informacijos apie nacionalinę gynybą, kurioje atskleidžiami nekaltų šaltinių vardai ir pavardės, dėl ko jiems gali grėsti didelė ir neišvengiama žala“.

JK teismo sprendimas reiškia, kad daugiau nei dešimtmetį trunkanti teisinė saga, kurią australo šalininkai laiko kova už žiniasklaidos laisvę, tęsis.

Dešimtys J. Assange'o šalininkų ankstų pirmadienį susirinko prie Karališkojo teisingumo teismo Londono centre, daugelis jų vilkėjo marškinėlius su J. Assange'o veidu.

„Ant kortos pastatyta šio žmogaus gyvybė“, – naujienų agentūrai AFP sakė 83-ejų skulptorė Jenny West (Dženi Vest).

„Jis atstovauja visiems kitiems žurnalistams, tai neatidėliotina humanitarinė situacija“, – pridūrė ji.

„Teismo procesas yra korumpuotas“

J. Assange'as nuo 2019 metų balandžio laikomas griežtai saugomame Belmaršo kalėjime.

Britų policija Londone areštavo J. Assange'ą, pastaruosius septynerius metus gyvenusį Ekvadoro ambasadoje, kad išvengtų ekstradicijos į Švediją. Šioje Skandinavijos šalyje J. Assange'as buvo kaltinamas išžaginimu ir seksualiniu priekabiavimu. Tačiau jam pateikti kaltinimai galiausiai buvo panaikinti.

Vašingtonas nori J. Assange'ą teisti dėl slaptų karinių dokumentų, susijusių su JAV karais Afganistane ir Irake, paskelbimo prieš dešimtmetį.

Jis kaltinamas nuo 2010 metų paviešinęs apie 700 tūkst. įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų apie minėtus konfliktus.

Jungtinės Valstijos apkaltino J. Assange'ą pagal 1917 metų Šnipinėjimo įstatymą, kuris, kaip perspėja jo šalininkai, reiškia, kad jam gresia iki 175 metų laisvės atėmimo bausmė.

JK teismai patenkino ekstradicijos prašymą po to, kai Jungtinės Valstijos pažadėjo, kad J. Assange'as nebus laikomas paties griežčiausio režimo kalėjime ir nepatirs vadinamųjų „specialiųjų administracinių priemonių“.

J. Assange'o šalininkai kritikavo prieš jį pradėtus teisinius procesus.

„Žinoma, visiškai aišku, kad Jungtinės Karalystės teismo procesas yra korumpuotas. Byla prieš Julianą yra suklastota“, – praėjusį trečiadienį žurnalistams sakė „WikiLeaks“ atstovas Kristinnas Hrafnssonas (Kristinas Rabsonas).

J. Assange'o šalininkai sako, kad jo sveikata per kalinimo metus pašlijo, o Europos Taryba neseniai išreiškė susirūpinimą dėl jam teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų.

Vašingtonas 2018–2020 metais kelis kartus pateikė kaltinimų Australijos piliečiui J. Assange'ui, tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) susidūrė su vidaus ir tarptautiniu spaudimu nutraukti bylą, pradėtą jo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) laikais.

J. Bidenas neseniai nurodė, kad Jungtinės Valstijos svarsto Australijos prašymą panaikinti kaltinimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų