JT: 2019 m. visame pasaulyje buvo išmesta 17 proc. maisto

2019 m. pasaulyje buvo išmesta maždaug 17 proc. žmonėms vartoti skirto maisto, teigiama ketvirtadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.

Namų ūkiai, restoranai, parduotuvės ir kiti maisto tiekėjai išmetė 931 mln. tonų maisto, nurodoma Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos programos (UNEP) ataskaitoje. Tai prilygsta maždaug 23 mln. pilnai pakrautų sunkvežimių, galinčių septynis kartus apjuosti gaublį.

Ekspertai ištyrė maisto atliekų duomenis 54 pasaulio šalyse, apimančius vis dar valgomą maistą ir nevalgomas atliekas, kaip kaulus, vaisių kauliukus ir kiautus.

Beveik visose šiose šalyse, nepriklausomai nuo to, ar jos pasiturinčios, ar skurdžios, į šiukšlines patekdavo milžiniškas kiekis maisto.

Už didžiausią išmesto maisto dalį – 11 proc. – buvo atsakingi privatūs namų ūkiai. Restoranai ir kiti maisto tiekėjai buvo atsakingi už 5 proc., o parduotuvės – už 2 proc. išmesto maisto.

Tuo pat metu 2019 m. beveik 700 mln. žmonių kentė nuo neprievalgio, pažymima ataskaitoje.

UNEP vadovė Inger Andersen sakė, kad maisto atliekų sumažėjimas sumažintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas, sulėtintų gamtos nykimą dėl pokyčių žemės naudojime ir sumažintų taršą. Tai taip pat reikštų, kad būtų pasiekiama daugiau maisto, o tai savo ruožtu sumažintų badą ir būtų sutaupoma pinigų, sakė ji.

I. Andersen paragino vyriausybes, verslą ir žmones visame pasaulyje prisidėti, siekiant sumažinti atliekų kiekį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių