Pereiti į pagrindinį turinį

JT agentūra sako atleidusi kelis darbuotojus įtarus įsitraukimą į spalio 7-osios atakas

2024-01-26 20:17
BNS inf.

Jungtinių Tautų agentūra palestiniečiams remti (UNRWA) penktadienį pranešė, kad atleido kelis darbuotojus, kuriuos Izraelis apkaltino prisidėjus prie precedento neturinčių spalio 7-osios „Hamas“ atakų, sukėlusių karą Gazos Ruože.

P. Lazzarini.
P. Lazzarini. / Scanpix nuotr.

UNRWA vadovas Philippe'as Lazzarini (Filipas Lazarinis) sakė, kad priėmė šį sprendimą „siekdamas apsaugoti agentūros gebėjimą teikti humanitarinę pagalbą“ ir pradėjo tyrimą po to, kai Izraelio valdžios institucijos pateikė informacijos apie įtariamą darbuotojų įsitraukimą.

JAV vyriausybė penktadienį sustabdė šios agentūros finansavimą po minimo pranešimo.

Valstybės departamentas pareiškė, kad yra labai susirūpinęs dėl kaltinimų UNRWA atžvilgiu, ir „laikinai sustabdė papildomą finansavimą (...) kol išnagrinėsime šiuos kaltinimus ir veiksmus, kurių Jungtinės Tautos imasi jiems pašalinti“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį kalbėjosi su Jungtinių Tautų vadovu Antonio Guterresu (Antoniju Guterišu) ir pabrėžė, kad būtina nuodugniai ir greitai ištirti šį klausimą, sakoma departamento pareiškime.

„Mes taip pat palankiai vertiname JT pranešimą apie „visapusišką ir nepriklausomą“ UNRWA peržiūrą. Turi būti užtikrinta visiška atsakomybė visiems, dalyvavusiems siaubinguose spalio 7-osios išpuoliuose“, – pažymėjo Valstybės departamentas.

Pareiškime pabrėžiama, kad „UNRWA atlieka lemiamą vaidmenį teikiant palestiniečiams gyvybiškai svarbią pagalbą, įskaitant būtiniausius maisto produktus, vaistus, pastogę ir kitą gyvybiškai svarbią humanitarinę paramą“.

„Jų darbas gelbsti gyvybes, todėl svarbu, kad UNRWA išnagrinėtų šiuos kaltinimus ir imtųsi visų tinkamų taisomųjų priemonių, įskaitant esamos politikos ir procedūrų peržiūrą.“

UNRWA vadovas pareiškė, kad iš darbo buvo atleisti „keli“ darbuotojai ir kad Izraelio valdžios institucijoms pateikus informacijos apie tariamą darbuotojų dalyvavimą spalio 7-osios atakose, pradėtas tyrimas.

Pasak Valstybės departamento, įtarimai susiję su 12 darbuotojų, kurie „galėjo būti susiję“.

Karas Gazos Ruože prasidėjo precedento neturinčiais „Hamas“ išpuoliais spalio 7 dieną, per kuriuos Izraelyje žuvo apie 1 tūkst. 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiai, paremti oficialiais Izraelio duomenimis.

Tą dieną kovotojai taip pat paėmė įkaitais apie 250 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 132 tebėra Gazos Ruože, o mažiausiai 25, kaip manoma, žuvo.

Atsakydamas į tai, Izraelis vykdė nesiliaujantį karinį puolimą, kurio metu, „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos ketvirtadienio duomenimis, Gazos Ruože žuvo per 26 tūkst. žmonių, iš jų apie 70 proc. moterų ir vaikų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų