JT: Baltarusijoje yra beveik 1,3 tūkst. politinių kalinių

  • Teksto dydis:

Jungtinės Tautos penktadienį perspėjo dėl blogėjančios žmogaus teisių padėties Baltarusijoje, kur masiškai susidorojama su pilietine visuomene, o dėl politinių priežasčių sulaikyta jau beveik 1,3 tūkst. asmenų.

„[Baltarusijoje] tebetvyro represijų atmosfera, blogėjant žmogaus teisių padėčiai – be kita ko, dėl rimtų pilietinių ir politinių teisių pažeidimų bei plačiai paplitusio nebaudžiamumo“, – pareiškė laikinoji JT žmogaus teisių komisarė Nada al Nashif (Nada Našif).

Minsko sukritikuotame pareiškime Ženevoje įsikūrusiai JT Žmogaus teisių tarybai (UNHRC) N. al Nashif nurodė, kad jos biuras stebi „masinį susidorojimą“ su visuomenininkais, žurnalistais ir kitais asmenimis.

UNHRC nagrinėjo padėtį Baltarusijoje prieš ginčijamus 2020 metų rinkimus ir po jų. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas jau beveik tris dešimtmečius šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

Tarnyba nustatė, kad nuo 2020 metų gegužės iki 2021 metų gegužės Baltarusijoje buvo sulaikyta mažiausiai 37 tūkst. asmenų. Nors daugelis jų vėliau buvo paleisti, areštai šalyje tęsiasi.

Pasak N. al Nashif, nuo ankstesnio, kovą atlikto UNHCR padėties įvertinimo žmonių, sulaikytų dėl „politiškai motyvuotų kaltinimų, padaugėjo nuo 1 085 iki 1 296“.

Tarp jų yra opozicijos kandidatų, politinių aktyvistų, teisių gynėjų, profesinių sąjungų aktyvistų, žurnalistų ir protestuotojų. Šie asmenys dažnai sulaikomi dėl kaltinimų, susijusių su „ekstremistine“ veikla, vengimu mokėti mokesčius ir net „valstybės išdavyste“, nurodė laikinoji komisarė.

Jos duomenimis, per pastaruosius dvejus metus Baltarusijoje mažiausiai 370 organizacijų uždarė savo duris, kad išvengtų pavojaus sulaukti baudžiamosios bylos. Dar daugiau kaip 630 grupių, įskaitant beveik visas šalyje veikusias žmogaus teisių organizacijas, šiuo metu likviduoja teisėsauga, pridūrė N. al Nashif.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o Lietuvoje yra panašus kiekis KGB-tų,

o Lietuvoje yra panašus kiekis KGB-tų, portretas
kurie 32 metai Lietuvoje " kuria" gyvenimo GEROVĘ

Anonimas

Anonimas portretas
Visi banditai ir vagys ten staiga tapo politiniais.

ci'Xujauska \\\\\.../////

ci'Xujauska  \\\\\...///// portretas
Lietuvoje nėra polit kalinių,tik savanoriai sėdi,nes maistas nemokamas.Aš "badauju" numeta tenai kokius 35.000 eur.į mėn.tai tik "Olvis" nusiperku (nes dar jauna-reikia) ir arbatos be cukraus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių