JT: keli mėnesiai po potvynių Pakistane milijonams žmonių trūksta švaraus vandens

Jungtinių Tautų vaikų fondas (UNICEF) antradienį įspėjo, kad po pragaištingų potvynių praėjusią vasarą 10 mln. Pakistano gyventojų, įskaitant vaikus, vis dar gyvena nuo stichijos nukentėjusiose teritorijose ir neturi galimybės gauti saugaus geriamojo vandens.

UNICEF pareiškime pabrėžiama baisi padėtis skurdžiame Pakistane, 220 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kuri po kelių mėnesių vis dar kovoja su potvynio pasekmėmis ir vis didėjančia ekonomikos krize. Per potvynius, kuriuos ekspertai iš dalies sieja su klimato kaita, žuvo 1 739 žmonės, iš jų 647 vaikai ir 353 moterys.

Iki šiol Pakistanui skirta mažiau nei pusė UNICEF prašytos finansinės paramos – 45 proc. iš 173,5 mln. dolerių (apie 162 mln. eurų). Pasak JT vaikų fondo, prieš praėjusių metų birželio mėnesio potvynius tik 36 proc. Pakistano vandentiekio sistemos vandens buvo laikoma saugiu vartoti žmonėms.

Potvyniai sugadino didžiąją dalį nukentėjusių vietovių vandentiekio sistemų, todėl daugiau kaip 5,4 mln. žmonių, įskaitant 2,5 mln. vaikų, buvo priversti naudoti tik užterštą vandenį iš tvenkinių ir šulinių, teigė UNICEF.

„Saugus geriamasis vanduo nėra privilegija, tai pagrindinė žmogaus teisė“ – sakė UNICEF atstovas Pakistane Abdullah Fadilas (Abdula Fadilas). – Tačiau kasdien milijonai mergaičių ir berniukų Pakistane pralaimi kovą su per vandenį plintančiomis ligomis, kurių galima išvengti, ir dėl to kenčia neprievalgį.“

„Mums reikia nuolatinės rėmėjų paramos, kad galėtume tiekti saugų vandenį, statyti tualetus ir teikti gyvybiškai svarbias sanitarijos paslaugas tiems vaikams ir šeimoms, kuriems jų labiausiai reikia“, – pridūrė A. Fadilas.

Krizės akivaizdoje Pakistanas susiduria su nežinomybe dėl Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pagalbos. Analitikai teigia, kad Pakistanui padėtų atgaivinta 6 mlrd. JAV dolerių (5,6 mlrd. eurų) TVF gelbėjimo priemonė, kuri buvo pasirašyta 2019 metais. Jų teigimu, jei skolintojas paleistų pagrindinę paketo dalį, tai paskatintų kitas tarptautines finansų institucijas padėti šaliai.

Sausio mėnesį Ženevoje vykusioje JT remiamoje konferencijoje dešimtys šalių ir tarptautinių institucijų pažadėjo daugiau kaip 9 mlrd. dolerių (8,4 mlrd. eurų) paramą, kad padėtų Pakistanui atsigauti ir atsistatyti po potvynių. Tačiau didžioji dalis pažadų buvo projektinės paskolos, o projektai dar tik planuojami.

Ministro pirmininko Shahbazo Sharifo (Šahbazo Šarifo) vyriausybė taip pat susiduria su kovotojų išpuolių banga ir politiniu nestabilumu, jo pirmtakui Imranui Khanui (Imranui Chanui) vykdant kampaniją dėl pirmalaikių rinkimų. Sh. Sharifas atmeta I. Khano, kuris buvo nušalintas per balsavimą dėl nepasitikėjimo parlamente praėjusių metų balandį, reikalavimus.

Sh. Sharifas siekia politinio ir ekonominio stabilumo, kad būtų užtikrintas spartus nuo potvynio nukentėjusių teritorijų sutvarkymas.

„Nuo potvynio nukentėjusiose vietovėse daugiau kaip 1,5 mln. berniukų ir mergaičių jau dabar kenčia nuo didelio neprievalgio, o nesant saugaus vandens ir tinkamų sanitarinių sąlygų jų skaičius tik didės“, – sakė UNICEF.

Dėl potvynių padaryta daugiau kaip 30 mlrd. JAV dolerių (apie 28 mlrd. eurų) žala, nes didelė dalis šalies ištisus mėnesius buvo apsemta vandens, todėl milijonai žmonių buvo priversti gyventi palapinėse arba laikinuose būstuose šalia stovinčio vandens, dėl kurio plito ligos.

Sh. Sharifo vyriausybė taip pat stengiasi suteikti pagalbą maistu ir pinigais potvynio aukoms, nes šią savaitę prasideda islamo pasninko mėnuo Ramadanas, kuris dar labiau padidina finansinę naštą neturtingiausiems gyventojams.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Per daug gerenciuju. Neturi vandens, maisto, vietos gyventi, bet vis tiek veisiasi. Net ziurkes taip nesiveisia, kaip zmogenai.

kalti žalieji bolševikai vakaruose

kalti žalieji bolševikai vakaruose portretas
Daug vandens, bet naudoti ji neįmanoma, nes purvinas , ypač ne kiek dėl potvynio, kiek dėl nesutvarkytu vandens valymo irenginiu. Tuo tarpu JT kovoja ne prieš tikrą taršą bet prieš jos apgaulę -co2 dujas, kurios yra gyvybės šaltinis žemėje. Todėl švaraus vandens trukume yra kalta ir JT ir kitos panašios organizacijos palaikomos žaliais bolševikais vakaruose.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių