Pereiti į pagrindinį turinį

JT koordinatorė: Baltarusija dėl COVID-19 turi įvesti fizinio atstumo priemones

2020-04-28 13:30

Jungtinių Tautų nuolatinė koordinatorė Baltarusijoje Joanna Kazana-Wisniowiecki (Joana Kazana-Visniovecki) paragino šios šalies valdžią paisyti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų ir nedelsiant įvesti griežtesnes fizinio atstumo priemones.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Scanpix nuotr.

„Nepaisant vyriausybės ir tarptautinių partnerių aktyvių pastangų, šiuo metu Baltarusijoje matome infekcijos COVID-19 protrūkio raidą, kurią charakterizuoja pastovus ir didėjantis lokalus plitimas“, – sakoma J. Kazanos-Wisniowiecki pareiškime, paskelbtame JT interneto svetainėje Baltarusijoje.

JT koordinatorė nurodė, kad patvirtintų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius Baltarusijoje auga geometrine progresija. Iki balandžio 26-osios šalyje buvo užregistruota per 10 tūkst. užsikrėtimo atvejų, o prieš mėnesį, kovo 26-ąją, COVID-19 atvejų buvo tik 86.

Dabar, pasak J. Kazanos-Wisniowiecki, be medikų ir vyriausybės ryžtingų testavimo, atsekimo ir izoliacijos veiksmų ir medicinos darbuotojų „didvyriškų pastangų“ reikia imtis „skubių ir plačių priemonių dėl fizinio atstumo reikalavimų griežtinimo“.

PSO rekomenduoja įvesti fizinio atstumo priemones ir atidėti visus masinius renginius, sudaryti galimybes dirbti iš namų ir mokyti nuotoliniu būdu, sustabdyti įmonių, kurios teikia ne pirmo būtinumo paslaugas, darbą, priminė koordinatorė.

PSO taip pat ragina riboti nebūtiną judėjimą, ypač didelės rizikos grupėms priklausančių ir pažeidžiamų asmenų judėjimą, įskaitant išvykas į užmiestį, kaimus ir į vasarnamius.

Socialinio atstumo priemonės „gali padėti užkirsti kelią viruso plitimui ir jį lėtinti“, sakė J. Kazana-Wisniowiecki. Pasak jos, medicinos įstaigos „šį laiką gali išnaudoti tam, kad parengtų išteklius: medicinos darbuotojus, lovas ligoninėse, izoliuotas palatas, reanimacijos ir intensyviosios slaugos skyrius, apsaugos priemones... užsikrėtimo atvejų daugėjimui“.

J. Kazana-Wisniowiecki taip pat pažymėjo, kad JT agentūros fondai ir plėtros programos Baltarusijoje yra atsakingi už paraiškas, kurias teikia Sveikatos apsaugos ministerija, Darbo ir socialinės apsaugos ministerija, partneriai Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus draugijoje, kitos su COVID-19 kovojančios ir pažeidžiamiausias visuomenės grupes remiančios įstaigos ir organizacijos.

„Visiems mums vaizdas aiškus – COVID-19 kaip negailestingas žudikas atakuoja šalis ir žmones. Virusas gali būti mirtinas, net jei esate jaunas ir stiprus. Deja, būna ir taip, kad nežinote, ar turite virusą, bet galite būti jo nešiotojas ir platintojas. Nėra nieko brangiau už gyvybę. Prašom likti namie, kad sustabdytumėte COVID-19. Tai padės medikams, įmonėms ir pagalbos tarnybų darbuotojams dirbti savo darbą ir dorotis su krize“, – sakė JT koordinatorė.

Balandžio 28 dieną buvo paskelbta apie 919 per praėjusią parą Baltarusijoje užregistruotų naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, kurie bendrą COVID-19 atvejų skaičių šalyje padidino iki 12 208.

Per pastarąsias 24 val. šalyje užregistravus keturis naujus mirties atvejus, ligos aukų skaičius šalyje padidėjo iki 79.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų