Pereiti į pagrindinį turinį

JT Saugumo Taryba svarstys pasiūlymą dėl ES veiksmų prieš migrantų gabentojus

2015-09-10 07:14
BNS inf.
Reuters nuotr.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba svarstys prašymą leisti Europos karinėms jūrų pajėgoms apieškoti tarptautiniuose vandenyse plaukiančius laivus, siekiant įveikti žmonių kontrabandininkus, gabenančius migrantus per Viduržemio jūrą, trečiadienį pranešė diplomatai.

Saugumo Tarybos rezoliucijos projektas, kuris labiausiai yra susijęs su laivais, išplaukiančiais iš Libijos, šiuo metu yra svarstomas tarp šio organo penkių nuolatinių narių ir kitų susijusių Europos šalių.

Tačiau jis kol kas nebuvo pateiktas visoms 15 Saugumo Tarybos narių, nurodė diplomatai.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas, šį mėnesį pirmininkaujantis Saugumo Tarybai, sakė, kad ta rezoliucija „tikriausiai gali būti priimta rugsėjį“

Kitas Saugumo Tarybos diplomatas išreiškė viltį, kad ši rezoliucija gali būti priimta „per porą ateinančių savaičių, prieš JT Generalinę Asamblėją“, kuri susirinks rugsėjo pabaigoje.

V.Čiurkinas sakė, kad dabartinis rezoliucijos tekstas, pasiūlytas Didžiosios Britanijos, yra „labiau apribotas“ negu ankstesnis projektas, siūlęs leisti persekioti migrantų gabentojus Libijos teritoriniuose vandenyse.

Tas juodraštis neperžengė svarstymų stadijos, nes jam būtų turėjusi pritarti Libija, o tai užsitikrinti būtų sunku dėl tą šalį krečiančių politinių neramumų ir fakto, kad tarptautinės bendruomenės pripažįstama vyriausybė nekontroliuoja pajūrio teritorijų.

Nauja rezoliucija leistų Europos karinėms jūrų pajėgoms išsilaipinti įtartinuose laivuose ir juos tikrinti. Jeigu laive būtų randama migrantų, jiems būtų suteikiama pirmoji pagalba, o vėliau tie žmonės būtų išsiunčiami į Italiją, kur galėtų mėginti prašytis prieglobsčio.

Sulaikyti laivai būtų konfiskuojami arba sunaikinami, o prieš kontrabandininkus būtų imtasi teisinių veiksmų.

Vienas diplomatas trečiadienį sakė, kad Europos Sąjungos šalys šiuo metu turi skirtingas teisines galimybes veikti Viduržemio jūroje – pavyzdžiui, Italija gali laisviau veikti tame regione negu Britanija arba Vokietija.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) inicijavo aukšto lygio diskusijas dėl migracijos Generalinės Asamblėjos kuluaruose rugsėjo 30 dieną, į kurias jis antradienį pakvietė Europos lyderius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų