Pereiti į pagrindinį turinį

JT vadovas ragina atnaujinti Izraelio ir palestiniečių taikos derybas

2014-10-13 14:21
AFP-BNS inf.
Ban Ki-moonas
Ban Ki-moonas / Reuters nuotr.

Ragina atnaujinti taikos derybas

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pirmadienį paragino Izraelį ir palestiniečius atgaivinti įstrigusį taikos procesą ir perspėjo, kad be ilgalaikio susitarimo smurtas atsinaujins.

„Raginu palestiniečius pademonstruoti drąsą ir toliau dalyvauti ... taikos procese, ... (o) izraeliečius – padaryti tą patį“, – sakė jis Ramaloje, bendroje spaudos konferencijoje su palestiniečių premjeru Rami Hamdallah (Ramiu Hamdala).

„Laikas ne taikos pusėje. Turime veikti nedelsdami, kad neleistume pablogėti ir taip netvariam status quo“, – sakė JT vadovas.

Kritikuoja Izraelio gyvenviečių statybas 

Ban Ki-moonas kritikavo Izraelio gyvenviečių statybas Vakarų Krante, atkartodamas tarptautinę kritiką dėl tolesnių veiksmų vykdyti statybas okupuotoje palestiniečių teritorijoje.

„Dar kartą griežtai smerkiu Izraelio tęsiamą gyvenviečių (statybų) veiklą“, – sakė jis žurnalistams po susitikimo su palestiniečių premjeru Rami Hamdallah (Ramiu Hamdala) Ramaloje.

Ban Ki-moonas smerkė „provokacijas“ šventose Jeruzalės vietose – kelios valandos po to, kai Izraelio policija susirėmė su palestiniečių protestuotojais tvyrant didelei įtampai Šventajame mieste.

„Esu ... labai susirūpinęs dėl pakartotinių provokacijų šventose vietose Jeruzalėje. Tai tik kursto įtampą ir turi liautis“, – sakė jis bendroje spaudos konferencijoje su R.Hamdallah.

B. Netanyahu ragina neleisti palestiniečiams savivaliauti

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį paragino Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Ban Ki-mooną (Ban Kimuną) neleisti palestiniečiams Jungtinėse Tautose imtis vienašališkų diplomatinių priemonių, kurios „pakenktų“ taikai.

„Tikrą taiką įmanoma pasiekti tik dvišalėmis derybomis“, – sakė B.Netanyaju JT vadovaui prieš susitikimą su juo.

„Aš manau, kad vienašališki palestiniečių žingsniai Jungtinėse tautose nepaskubins taikos, – sakė jis. – Jeigu JT nori palaikyti tikrą susitaikymą, jos privalo vengti bet kokių sprendimų, kurie galėtų pakenkti taikai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų