Pereiti į pagrindinį turinį

JT vadovas ragina užtikrinti nuolatinį humanitarinės pagalbos pristatymą Gazos Ruožui

2023-10-19 17:40
BNS inf.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antonijus Guterišas) ketvirtadienį paragino užtikrinti greitą ir netrukdomą humanitarinės pagalbos patekimą į Gazos Ruožą.

A. Guterresas.
A. Guterresas. / Scanpix nuotr.

„Mums dabar reikia maisto, vandens, vaistų ir degalų. Reikia, kad tai būtų daroma nuolat, o ne tik viena menka operacija“, – Egipto sostinėje sakė A. Guterresas, ragindamas suteikti pagalbą palestiniečiams.

„Paprastai tariant, tai reiškia, kad humanitarinės pagalbos teikėjai turi turėti galimybę pristatyti pagalbą ir saugiai ją paskirstyti“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Izraelis keturis kartus bombardavo Rafos pasienio perėją tarp Egipto ir Gazos Ruožo – vienintelį Izraelio nekontroliuojamą įvažiavimo į palestiniečių anklavą ir išvažiavimo iš jo kelią.

Šimtai humanitarinės pagalbos sunkvežimių ketvirtadienį vis dar stovėjo Egipto pasienio pusėje po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį sudarė susitarimą su Egiptu ir Izraeliu dėl humanitarinės pagalbos įvežimo į Gazos Ruožą.

Trečiadienį J. Bidenas nurodė, kad iš šimtų prie Egipto sienos laukiančių sunkvežimių iš pradžių bus leista įvažiuoti maždaug dvidešimčiai.

JT humanitarinės pagalbos vadovas Martinas Griffithsas (Martinas Grifitsas) apskaičiavo, kad siekiant patenkinti pagrindinius Gazos Ruožo poreikius, per dieną reikia apie 100 sunkvežimių.

Per bendrą spaudos konferenciją su Egipto užsienio reikalų ministru Samehu Shoukry (Samehu Šukriu) A. Guterresas paragino „nedelsiant nutraukti ugnį dėl humanitarinių priežasčių“.

S. Shoukry nurodė, kad šeštadienį įvyksiančiame Kairo taikos aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame dalyvaus ir A. Guterresas, bus raginama deeskaluoti padėtį, nutraukti ugnį ir užtikrinti humanitarinės pagalbos teikimą Gazos Ruožui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų