Jungtinėje Karalystėje po Charleso III karūnacijos ruošiamasi gatvės vakarėliams ir koncertui

Jungtinė Karalystė sekmadienį švenčia karaliaus Charleso III (Karolio III) ir karalienės Camillos (Kamilos) karūnavimą – visoje šalyje rengiami gatvės vakarėliai, o dieną užbaigs koncertas Vindzoro pilyje.

Po šeštadienį Londono Vestminsterio abatijoje vykusios iškilmingos ceremonijos, kurioje dalyvavo karališkųjų šeimų atstovai ir lyderiai iš viso pasaulio, dėmesys buvo sutelktas į galimybę visuomenei pažymėti Karolio III amžių po septynių dešimtmečių karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) valdymo.

Karūnavimo ceremonijos šaknys siekia 1066 metus, tačiau „Didžiųjų pietų“ vakarėliais siekiama suartinti šių laikų įvairialypes Britanijos bendruomenes.

Pirmadienis paskelbtas nedarbo diena.

Charlesas III ir Camilla tikisi, kad ilgasis savaitgalis „suteiks galimybę praleisti laiką ir švęsti su draugais, šeimomis ir bendruomenėmis“, pranešė Bakingamo rūmai.

Po Antrojo pasaulinio karo sunkmečio gatvės vakarėliai buvo labai svarbi Elizabeth II karūnavimo 1953-iaisiais ir įsimintina jos ilgo valdymo metams paminėti skirtų švenčių dalis.

„Didieji pietūs“ – tai bandymas išlaikyti šią kaimynystės dvasią.

„Geriau pažinti savo bendruomenę“

„Nuo puodelio arbatos su kaimynu iki gatvės vakarėlio – „Karūnavimo didieji pietūs“ atneša šventę į jūsų rajoną ir yra puikus būdas geriau pažinti savo bendruomenę“, – sakė Bakingamo rūmai.

Šventiniams pietums karališkieji rūmai ragino pasigaminti vadinamąjį karūnacijos kišą – specialiai šiai progai sukurtas pikantiško pyrago su špinatais, pupomis ir pelėtrūnais receptas.

Karaliaus sesuo, princesė Anne (En), planuoja dalyvauti bendruomenės gatvės šventėje Vindzore, į vakarus nuo Londono, o jo dukterėčios princesės Beatrice (Beatris) ir Eugenie (Judžini) – princo Andrew (Endriaus) dukterys – dalyvaus dideliuose pietuose tame pačiame karališkajame mieste.

Nuo puodelio arbatos su kaimynu iki gatvės vakarėlio – „Karūnavimo didieji pietūs“ atneša šventę į jūsų rajoną ir yra puikus būdas geriau pažinti savo bendruomenę.

Ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) surengs pietus savo biure ir rezidencijoje – 10-uoju numeriu Dauningo gatvėje pažymėtame name. Į juos kviečiami bendruomenės savanoriai ir ukrainiečių pabėgėliai.

„Šią svarbią progą žmonės mini vienybės ir vilties dėl ateities dvasia“, – sakė jis.

Žvaigždės ir šviesos

Tuo metu sekmadienio vakarą Vindzoro pilies rytinėje pievelėje koncertuos „Take That“, Lionel Richie (Lajonelis Ričis) ir Katy Perry (Keiti Peri), o renginyje dalyvaus 20 000 žmonių.

Šou primins 2022 metų birželį vykusias Platininio jubiliejaus iškilmes, skirtas paminėti Elizabeth II 70-metį soste. Monarchė mirė sulaukusi 96-erių pernai rugsėjį.

Vindzore taip pat koncertuos Velso bosas-baritonas Brynas Terfelis (Brinas Terfelis), kuris dainavo per karūnavimo pamaldas, kinų pianistas Lang Lang, Andrea Bocelli (Andrėja Bočelis), Paloma Faith (Paloma Feit) ir Nicole Scherzinger (Nikol Šerzinger).

Daugiau – LNK vaizdo įraše:

Vaizdo pranešimus paskelbs Holivudo žvaigždė Tomas Cruise'as (Tomas Kruzas), aktorė Joan Collins (Džoan Kolins), populiarus išgyvenimo gamtoje ekspertas Bearas Gryllsas (Beras Grilsas) ir dainininkas Tomas Jonesas (Tomas Džounsas).

Karališkasis baletas, Karališkoji opera, Karališkoji Šekspyro trupė, Karališkasis muzikos koledžas ir Karališkasis menų koledžas irgi surengs specialų pasirodymą.

Bakingamo rūmai sakė, kad pagrindinis renginio akcentas bus šviesos instaliacijos gerai žinomose Britanijos vietose.

Tarp jų – Blakpulo pakrantė, Šefildo Taikos sodai, gamtos parkas „Eden Project“ Kornvalyje ir Taino tiltas Niukasle.

Senoviniai simboliai

Šeštadienį per tūkstantmečio senumo ritualų kupiną ceremoniją Charlesas III buvo karūnuotas Jungtinės Karalystės ir 14 kitų Sandraugos karalysčių monarchu.

Ilgus metus buvęs karalienės Elizabeth II įpėdiniu, 74 metų Charlesas tapo vyriausiu kada nors Vestminsterio abatijoje karūnuotu valdovu.

Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (Džastinas Velbis) ant Charleso III galvos uždėjo auksinę Šv. Eduardo karūną, kuri yra senovinis šventas monarcho valdžios simbolis.

J. Welby taip pat karūnavo karalienę Camillą.

2,3 tūkst. abatijoje susirinkusių žmonių ir didžiulės minios visoje sostinėje šaukė „Dieve, sergėk karalių“.

Trimitų fanfaros skambėjo kartu su ginklų saliutais visoje Britanijoje.

Grįžusi į Bakingamo rūmus karališkoji šeima pasirodė balkone ir sulaukė dešimčių tūkstančių sveikintojų, nepabūgusių pavasarinio lietaus plojimų ir sveikinimo šūksnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
labai gaila princeses dianos one situ dvieju melagiu

krabiene

krabiene portretas
Seni jaunystes dulkintojeliai

Galima versti ir ...

Galima versti ir ... portretas
... Dievas saugo karaliu ...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių