Pereiti į pagrindinį turinį

Jungtinės Tautos bejėgės

2009-01-10 09:00

Dar vienas tarptautinės bendrijos bandymas nutraukti kraujo praliejimą Gazos ruože baigėsi be rezultatų. Nepaisydamas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijos Izraelis tęsia karinę operaciją.

Kompromisinė rezoliucija

Keturiolika iš penkiolikos JT Saugumo Tarybos narių balsavo už kompromisinę rezoliuciją, kuri buvo parengta po tris dienas trukusių intensyvių derybų. Šiuose pokalbiuose dalyvavo kelių arabų valstybių užsienio reikalų ministrai, JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice, britų užsienio reikalų sekretorius Davidas Milibandas ir Prancūzijos užsienio reikalų ministras Bernard'as Kouchneris.

1860-ojoje rezoliucijoje pabrėžiama, jog būtinas "skubus, ilgalaikis ir pasaulio pagarbos sulauksiantis ugnies nutraukimas, o tai turėtų paskatinti visiškai išvesti Izraelio pajėgas iš Gazos ruožo".

Rezoliucijoje taip pat raginama sudaryti sąlygas nekliudomai teikti ir platinti visame Gazos ruože humanitarinę pagalbą, įskaitant maistą, degalus ir medicinines priemones, be to, sveikinamos iniciatyvos, kuriomis siekiama sukurti bei atidaryti humanitarinius koridorius ir kitus mechanizmus, kad nuolat būtų teikiama humanitarinė pagalba.

Mūšiai tęsiasi

Vis dėlto Izraelis vakar tęsė atakas Gazos ruože. Naktį į ketvirtadienį buvo atakuota apie 50 taikinių. Per antskrydžius ir sausumos atakas Gazos ruože žuvo mažiausiai 12 civilių palestiniečių.

Ir pačiame Izraelyje krito naujos raketos. Penktadienį į Pietų Izraelį buvo paleistos šešios "Grad" raketos, sužeistas vienas žmogus.

Kaltina žudynėmis

Tebevykstant kovoms daugėja Izraeliui metamų kaltinimų karo nusikaltimais. JT penktadienį citavo liudininkų pranešimus, esą izraeliečių pajėgoms artilerijos sviediniais apšaudžius namą, į kurį prieš parą jos buvo perkėlusios 110 palestiniečių, žuvo apie 30 žmonių.

"Pasak kelių liudininkų, sausio 4 d. Izraelio pėstininkai evakavo apie 110 palestiniečių, pusė jų buvo vaikai, į vieną gyvenamąjį namą Zeitune ir liepė neišeiti iš pastato. Po 24 valandų Izraelio pajėgos šį pastatą kelis kartus apšaudė; žuvo apie 30 žmonių", – pranešė JT.

JT Humanitarinių reikalų koordinavimo tarnyba (OCHA) šį įvykį pavadino vienu grėsmingiausių incidentų nuo operacijų pradžios.

"Likę gyvi ir galintys paeiti nuėjo 2 km iki Salahadino plento, o vėliau buvo nuvežti į ligoninę civiliniais automobiliais. Trys vaikai, kurių jauniausias buvo penkių mėnesių, mirė atvežti į ligoninę", – sakoma OCHA ataskaitoje apie padėtį dėl karo kenčiančiame Gazos ruože.

Izraelio pajėgos puolimą Gazos ruože pradėjo gruodžio 27-ąją. Nuo tada žuvo beveik 800 palestiniečių, tarp jų keli šimtai vaikų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų