Jungtinės Tautos: klimato kaita kelia grėsmę visų pasaulio vaikų ateičiai

Bendro Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) ir medicinos žurnalo „The Lancet“ tyrimo ataskaitoje teigiama: nė viena pasaulio šalis nesiėmė pakankamai veiksmų pasaulio vaikams apsaugoti nuo klimato kaitos pasekmių, pranešė „Deutsche Welle“.

Valstybėms visame pasaulyje neužkertant kelio klimato kaitos padariniams ir nesukuriant švarios ir sveikos aplinkos, būtinos jų gerovei, kyla grėsmė kiekvieno vaiko ateičiai.

„Klimato kaita, ekologinė degradacija, migruojančios tautos, konfliktai, vis labiau plintanti nelygybė ir grobuoniška prekybos praktika kelia grėsmę visų šalių vaikų sveikatai ir ateičiai“, – teigiama ataskaitoje, kurią parašė daugiau nei 40 vaikų ir paauglių sveikatos ekspertų.

Nors vaikai iš labiau pasiturinčių valstybių turi daugiau galimybių išgyventi ir džiaugtis gerove, tos pačios labiau pasiturinčios šalys išmeta daugiausiai anglies dvideginio dujų, keldamos grėsmę visų vaikų ateičiai, skelbiama bendroje PSO, UNICEF ir „The Lancet“ ataskaitoje.

Joje taip pat pabrėžiama, kad visose trijose kategorijose – vaikų gerovės, tvarumo ir teisingumo – gerai dar nepasirodė nė viena valstybė.

Šalys privalo keisti požiūrį į vaikų ir paauglių sveikatą, kad vaikų sveikata būtų pasirūpinta ne tik šiandien – reikia užtikrinti ir ateities pasaulio, kurį jie paveldės, apsaugą.

„Šalys privalo keisti požiūrį į vaikų ir paauglių sveikatą, kad vaikų sveikata būtų pasirūpinta ne tik šiandien – reikia užtikrinti ir ateities pasaulio, kurį jie paveldės, apsaugą“, – teigė buvusi Naujosios Zelandijos premjerė Helena Clark, kuri šiuo metu yra šią ataskaitą parengusios tarptautinės komisijos viena iš pirmininkių. 

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kokias grėsmes vaikams kelia komercijos sektorius. Nustatyta, kad greito maisto bei daug riebalų ar papildomo cukraus turinčių produktų reklamos ir marketingo poveikis yra susijęs su vaikų nutukimu. 

Autoriai pastebėjo, kad antsvorio turinčių vaikų ir paauglių padaugėjo dešimčia kartų – nuo 11 mln. 1975 m. iki 124 mln. 2016 m.

Vaikai taip pat nėra apsaugoti nuo suaugusiems skirtų reklamų: alkoholio, tabako ir lošimo. Tai didina tikimybę, kad šios prekės bus vartojamos ir vaikų.

Ataskaitą parengę tyrėjai ragina, kad valstybėms siekiant tvarios plėtros tikslų, dėl kurių susitarta 2015 m, pagrindinis dėmesys būtų skiriamas vaikams.

„Tvarios plėtros tikslais įtvirtinama dvejopa vizija: apsaugoti mūsų planetą nuo pavojingos ir neaiškios ateities, tuo pačiu užtikrinti, kad ateities kartoms perduodamas pasaulis bus tinkamas saugiai, sąžiningai ir sveikai gyventi“, – teigiama ataskaitoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių