Pereiti į pagrindinį turinį

Juodaodė Prancūzijos ministrė vėl sulaukė rasistinių užgauliojimų

2013-11-13 11:19
BNS inf.
AFP nuotr.

Prancūzijos teisingumo ministrė vėl sulaukė viešo rasistinio įžeidimo, kuris antradienį sukėlė pasipiktinimo bangą dėl svarbų postą užimančios juodaodės politikės persekiojimo.

Per vos mėnesio laikotarpį tai buvo jau trečias panašus rasistinis išpuolis prieš Christiane Taubirą (Kristian Tobirą).

Po dviejų ankstesnių didelį šurmulį žiniasklaidoje sukėlusių incidentų, per kuriuos ministrė buvo palyginta su beždžione, kartą per savaitę leidžiamas kraštutinės dešinės pakraipos žurnalas „Minute“ viršelyje išspausdino antraštę: „Klastinga tarsi beždžionė Taubira susigrąžina savo bananą“.

Kilus nepasitenkinimui dėl žurnalo turinio, vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) pranešė, jog aiškinasi, ar teisinių galimybių uždrausti platinti „Minute“.

„Mes negalime tai praleisti“, – sakė jis.

Daug politikų socialiniame tinkle „Twitter“ pareikalavo patraukti baudžiamojon atsakomybėn žurnalo redaktorių ir leidėją už rasinės neapykantos kurstymą.

Kovos su rasizmu organizacija „SOS Racisme“ pranešė, jog dėl žurnalo virželio imsis teisinių veiksmų ir paduos skundą. Tai reikš, kad pareigūnai turės atlikti tyrimą, ar nebuvo pažeistas koks nors įstatymas.

Valdančiosios Socialistų partijos lyderis ir vienas iš „SOS Racisme“ įkūrėjų Harlemas Desiras (Harlemas Deziras) pareiškė, kad policija privalo konfiskuoti visą žurnalo tiražą.

Sporto ministrė Valerie Fourneyron (Valeri Furnejiron) savo ruožtu pareiškė, kad žurnalo viršelis „nepriimtinas ir koktus“.

„Minute“ pasmerkė ir nemažai valdančiosios centro dešiniųjų partijos UMP narių.

Ch.Taubira užsitraukė kai kurių dešiniojo sparno prancūzų politikų nemalonę, nes vadovavo ministerijai, kuri nemažai prisidėjo, kad anksčiau šiais metais būtų priimtas tos pačios lyties asmenų santuokas įteisinantis įstatymas.

Praėjusią savaitę ministrė kalbėdama viešai papasakojo apie nusivylimą išpuoliais, kurių taikiniu ji tapo, ir sukritikavo savo kolegas vyriausybėje, kad nestojo jos ginti.

Ch.Taubira interviu dienraščiui „Liberation“ įspėjo apie grėsmę Prancūzijos socialinei sanglaudai ir sakė, kad „stabdžiai išnyksta, užtvaros sugriautos“.

Praėjusio mėnesio pabaigoje per demonstraciją, nukreipta prieš Ch.Taubirą ir gėjų santuokas, buvo nufilmuota grupė vaikų, kurie skandavo: „Beždžione, valgyk savo bananą“.

Kiek anksčiau rinkimuose kandidatavusi kraštutinių dešiniųjų Nacionalinio fronto atstovė buvo pašalinta iš partijos už tai, kad savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, jog labiau norėtų matyti ministrę „besisupančią ant šakų, o ne vyriausybėje“.

Prieš juodaodę ministrę nukreipti užgauliojimai paskatino liberalių pažiūrų komentatorių pasvarstymus, ar rasizmas netapo priimtina dalyku nemažai daliai prancūzų visuomenės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų