Pereiti į pagrindinį turinį

Juodoji jūra – naujo konflikto vieta

2009-09-03 23:59
Versija: Tbilisis įsitikinęs, kad abchazai grasina paraginti Rusijos, kurios kariškiai tikriausiai ir atakuos Gruzijos laivus.
Versija: Tbilisis įsitikinęs, kad abchazai grasina paraginti Rusijos, kurios kariškiai tikriausiai ir atakuos Gruzijos laivus. / "Reuters" nuotr.

Įšalęs konfliktas Gruzijoje gali vėl suliepsnoti. Tbilisiui nepaklūstanti Abchazija pažadėjo skandinti gruzinų laivus, pažeidusius šios nepripažintas separatistinės respublikos sienas.

Dėl piratiškų veiksmų

Įsakymą pulti Gruzijos laivus davė Abchazijos prezidentas Sergejus Bagapšas.

"Aš įsakiau mūsų karinėms jūrų pajėgoms naikinti Gruzijos laivus, pažeidžiančius Abchazijos jūros sieną, – trečiadienį sakė S.Bagapšas interviu naujienų agentūrai "Interfax". – Šį žingsnį padiktavo nesibaigiantys Gruzijos piratiški veiksmai."

Piratiškais veiksmais Abchazijos vadovas pavadino Tbilisio mėginimus įgyvendinti separatistų blokadą jūroje. Gruzija praėjusį mėnesį sulaikė turkų laivą "Buket", kuris iš Turkijos į Abchazijos sostinę Suchumį gabeno degalus. Užvakar "Buket" kapitoną Mehmetą Coskuną Ozturką Gruzijos teismas pripažino kaltu dėl "kontrabandos ir Gruzijos įstatymo dėl okupuotų teritorijų pažeidimo". Jis buvo nuteistas kalėti 24 metus.

S.Bagapšas Gruzijos kariškių veiksmus piktai palygino su Somalio piratų veikla.

"Deja, šiandien galima kalbėti apie Gruzijos piratus, taip kaip apie Somalio piratus. O tokie veiksmai turi susilaukti adekvataus atsako", – pareiškė jis.

Tik savo pajėgomis

Karingai nusiteikęs buvo ir Abchazijos sienų apsaugos vadovas Zurabas Marganija. "Abchazijos karinės jūrų pajėgos turi visas priemones, kad užkirstų kelią piratiškiems Gruzijos laivų veiksmams Juodojoje jūroje, – pareiškė jis. – Mūsų laivynas jūroje vyravo dar per 1991–1992 m. Gruzijos ir Abchazijos karą. Nuo to laiko respublikos karinių jūrų pajėgų galimybės gerokai išaugo."

"Mes pasirengę vykdyti šalies ginkluotųjų pajėgų vado įsakymą", – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę Z.Marganija sakė, kad Rusijos pasieniečiai padės saugoti į Abchaziją plaukiančius laivus. Tačiau dabar separatistai tvirtina, kad operacijose dalyvaus tik abchazų pajėgos.

"Noriu pabrėžti, kad turimi omenyje tik Abchazijos karinio jūrų laivyno veiksmai. Jokios Rusijos karinės jūrų pajėgos šiam klausimui nepasitelktos ir nebus pasitelkiamos", – sakė prezidentas S.Bagapšas.

Rusijos ranka

Gruzijos užsienio reikalų ministras Grigolas Vašadzė atsisakė komentuoti separatistinės Abchazijos lyderio įspėjimą. "S.Bagapšas yra nusikaltėlis, ir į jo pareiškimus turi reaguoti prokuratūra. Nusikaltėliai turi sėdėti Gruzijos kalėjime, būtinai taip ir bus", – pareiškė trečiadienį Gruzijos žurnalistams G.Vašadzė.

O Gruzijos parlamento pirmininko pavaduotojas Paata Davitaja abchazų grasinimus išvadino Rusijos provokacija.

"Visi šie neteisėto režimo Abchazijoje pareiškimai padiktuoti iš Maskvos. Okupavusi Abchaziją sausumoje Rusija nori kontroliuoti Gruzijos jūros akvatoriją, – trečiadienį žurnalistams sakė Gruzijos parlamento pirmininko pavaduotojas P.Davitaja. – Visiškai akivaizdu, kas yra piratas ir kas nori piratauti svetimos valstybės teritoriniuose vandenyse. Gruzija su tarptautine bendrija atsakydama į šiuos grasinimus turi imtis griežtų priemonių, kad apgintų Gruzijos valstybingumą."

Politikui pritarė ir ekspertai.

"Rusija nori kontroliuoti Gruzijos jūros sieną, nes lieka ne tiek jau daug laiko, kai Rusijos Juodosios jūros laivynui teks palikti bazę Sevastopolyje, todėl jau dabar imamasi priemonių bazuoti šį laivyną Abchazijos Očamčiros uoste", – sakė Gruzijos politologas Soso Cincadzė.

Artėja naujas karas?

Rugpjūčio pabaigoje Rusijos Federalinės saugumo tarnybos pasienio tarnybos vadovo pavaduotojas generolas leitenantas Jevgenijus Inčinas pareiškė, kad Rusijos kranto apsauga sergės į Abchaziją plaukiančius laivus nuo Gruzijos pasikėsinimo.

Tbilisis netruko pareikšti protestą.

"Remiantis 1996 m. sausio 31 d. Gruzijos prezidento 140-uoju įsaku ir 2003 m. rugpjūčio 3 d. 313-uoju Gruzijos prezidento įsaku, iki bus sureguliuotas Gruzijos ir Abchazijos konfliktas, Abchazijos respublikos teritoriniai vandenys ir su jais besiribojanti zona uždarytos laivybai ir susisiekimo transportui. Šiame rajone leidžiame tik gabenti humanitarinius krovinius. Su šia taisykle supažindinta Tarptautinė jūrų organizacija", – teigė Gruzijos užsienio reikalų ministerija.

Gruzijos ekspertas Kaukazo klausimais Mamuka Arešidzė mano, kad Abchazijos lyderio grasinimas paleisti ugnį į Gruzijos karo laivus, sulaikančius prekybos laivus, kurie plaukia į Abchaziją, gali privesti prie Gruzijos ir Rusijos karinio susirėmimo jūroje.

"Visiškai akivaizdu, kad Abchazija nekelia jokios grėsmės Gruzijos pasienio apsaugos laivams, bet galima manyti, kad maži Rusijos karo laivai su Abchazijos vėliava bus pasirengę išprovokuoti ginkluotą susirėmimą", – sakė M.Arešidzė.


Priešprieša nemažėja

Gruzijos ir Rusijos konfliktas iki šiol kaitina aistras. Abiejų šalių politikai nepamiršta įgelti kitai šaliai per įvairius tarptautinius renginius. Antradienį per Antrojo pasaulinio karo pradžios minėjimą, Rusijos premjeras Vladimiras Putinas netikėtai priėjo prie grupės žurnalistų ir pradėjo kalbėti apie Abchaziją ir Pietų Osetiją. Per trumpą pokalbį jis pareiškė, kad tarptautinė bendrija turi nustatyti prioritetinius teritorinių konfliktų sprendimo principus.

"Mes turime visiškai aiškią strategiją: arba tarptautinė bendrija laikysis vieno svarbiausių principų – teritorijos vientisumo, arba svarbiausiu bus laikomas tautos apsisprendimo principas, – sakė V.Putinas. – Tai, ką jūs vadinate okupacija, mažosios Kaukazo tautos, Pietų Osetijos ir Abchazijos gyventojai laiko išvadavimu, nepriklausomybe ir taip toliau."

V.Putinas taip pat pabrėžė, kad dėl dabartinės padėties kalta Gruzijos vadovybė. "Aš tiesiog esu įsitikinęs, kad jeigu to nebūtų buvę iš pradžių, nebūtų buvusi panaikinta autonomija, nebūtų buvusio dabartinės Gruzijos valdžios spaudimo, to nebūtų įvykę, ir jūs žinote, kad Rusija rėmė Gruzijos teritorijos vientisumą, nors respublikos, kurias aš minėjau, seniai pasiskelbė nepriklausomomis", – sakė V.Putinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų