Pereiti į pagrindinį turinį

Ką Europai pasakys airiai?

2012-05-31 23:59
Ką Europai pasakys airiai?
Ką Europai pasakys airiai? / AFP nuotr.

Airiai balsuoja referendume, kuriame spręs, pritarti Europos finansinio stabilumo paktui ar ne.

Kol kas prie šio pakto prisijungė visos ES valstybės, išskyrus Didžiąją Britaniją ir Čekijos Respubliką.

Praha ir Londonas pareiškė, kad neketina perleisti Briuseliui savo finansų kontrolės. O airiai ketina savo žodį tarti referendume.

Airijos premjeras Enda Kenny tvirtino, kad tikisi tautos palaikymo.

Apklausos rodė, jog airiai palankiai vertina paktą, nors čia pat pabrėžta, kad daug gyventojų dar nėra apsisprendę.

Tiesa, dėl bendros taupymo politikos Europoje nuogąstavimų yra ne tik Airijoje.

Prancūzijos prezidentas François Hollande'as žadėjo, kad jo prioritetas bus ne tik taupymas, tačiau ir ekonomikos augimas, o graikai, ypač iš kairiųjų šalies partijų, apskritai pareiškė, kad norėtų persiderėti su kreditoriais dėl taupymo priemonių.

Naujoji sutartis taps privaloma, kai jai pritars 12 ES šalių. Airijos prieštaravimas neturėtų turėti poveikio paktui, nes šalis neturi veto teisės, tačiau tai apribotų pačios Airijos galimybes skolintis pinigų iš Europos stabilumo mechanizmo.

Airiai 2010 m. lapkritį gavo 85 mlrd. eurų pagalbos paketą iš ES ir Tarptautinio valiutos fondo. Dabar baiminamasi, kad gali prireikti ir antrojo paketo.

"Manome, kad laisvas priėjimas prie Europos stabilumo mechanizmo – būtinas. Nors darome viską, kad mums nereikėtų antrojo paketo, niekas negali būti dėl nieko tikras", – sakė vienos didžiausių Airijos opozicinės partijos "Fianna Fail" atstovas Seánas Ó Fearghaílas.

Jis pridūrė: "Šios sutarties ratifikavimas leis sukurti pasitikėjimo atmosferą euro zonoje, pritarimas garantuotų Airijos ekonomikai stabilų augimą ir, tikėkimės, situacijos darbo rinkoje pagerėjimą."

Vis dėlto niekas Airijoje nėra tikras, kaip baigsis referendumas.

2008 m. Lisabonos sutartis šalyje buvo patvirtinta tik per antrąjį balsavimą, o šį kartą premjeras E.Kenny įspėjo, kad antrojo karto nebus.

Pasak komentatorių, referendumas parodys, kokios emocijos vyrauja visuomenėje. Ar airiai pavargo taupyti, ar jiems vis dėlto baimę kelia šalies ateitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų