Kadenciją baigiantis Bulgarijos prezidentas perspėja savo įpėdinį dėl Rusijos

  • Teksto dydis:

Kadenciją baigiantis Bulgarijos prezidentas Rosenas Plevnelijevas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusijos užsienio politika „pažeidžia tarptautinę teisę“, ir paragino savo įpėdinį nepasiduoti Maskvos spaudimui.

R.Plevnelijevas anksčiau kaltino Rusiją bandymu destabilizuoti padėtį Europoje, finansuojant euroskeptiškus nacionalistų radikalus Balkanų valstybėse, taip pat ir Bulgarijoje.

„(Prezidento Vladimiro Putino) politika laužo tarptautinę teisę, sukeldama sunkias pasekmės visoje Europoje, įskaitant Bulgariją“, – sakė prezidentas televizijai „TV Nova“.

„Myliu Rusiją, bet nesutinku su Putino politika, kuri sugrąžins mus į XIX amžių“, – pridūrė jis.

R.Plevnelijevas perspėjo, kad jo įpėdinio, buvusio oro pajėgų generolo Rumeno Radevo, laukia rimti išbandymai.

Socialistų remiamas R.Radevas, kuris triumfavo per lapkričio mėnesio rinkimus, yra gana prieštaringa asmenybė. Prie valstybės vairo jis stos sausio 22 dieną,

Jis pasisako už glaudesnį bendradarbiavimą su Maskva, ES sankcijų, kurios buvo įvestos Rusijai dėl Ukrainos aneksijos, panaikinimą, tačiau taip pat tvirtina, jog Bulgarija yra ištikima Europos Sąjungai ir NATO gynybiniam aljansui.

Tačiau Bulgarijos ekonomika tebėra labai priklausoma nuo Rusijos, ypač nuo jos tiekiamų gamtinių dujų, o Maskva siekia didinti savo įtaką buvusiose sovietinio bloko valstybėse.

Trečiadienį R.Plevnelijevas ir dešimtys kitų Europos lyderių perspėjo JAV išrinktąjį prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) nesiekti arimesnių ryšių su Maskva.

„Neturėkite abejonių: Vladimiras Putinas nėra Amerikos sąjungininkas. Nėra jis ir patikimas tarptautinis partneris“, – rašoma atvirame Europos lyderių laiške D.Trumpui.

Anot laiško autorių, „nuolatinės Rusijos pastangos destabilizuoti padėtį Ukrainoje ir jos neteisėta Krymo aneksija kelia grėsmę taikai, galimybei numatyti įvykius ir saugumui, kuriuos kartu sukūrė amerikiečiai ir europiečiai per mūsų pergalę Šaltajame kare... Būtų didelė klaida nutraukti dabartines sankcijas Rusijai ar pripažinti Ukrainos padalinimą arba pavergimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas3

Anonimas3 portretas
Dar viena amerikonu marionete verkia
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių