Pereiti į pagrindinį turinį

Kai Kijevas su Maskva pešasi, Europa pralaimi

2009-01-07 09:00
Kai Kijevas su Maskva pešasi, Europa pralaimi
Kai Kijevas su Maskva pešasi, Europa pralaimi / AFP nuotr. Smūgis: orams atšalus, daliai Europos šalių buvo išvis nutrauktos tiekti rusiškos dujos.

Europa tapo Rusijos ir Ukrainos dujų karo įkaite. Rusiškos dujos beveik nebetiekiamos į kai kurias ES ir Balkanų šalis.

ES priversta įsikišti

Ukrainos valstybinė dujų įmonė "Naftogaz" vakar ryte pranešė, kad Rusija beveik 60 proc. sumažino Europai tiekiamų dujų kiekį. Dieną prieš Rusijos premjeras Vladimiras Putinas pažadėjo maždaug 25 proc. sumažinti dujų tiekimą per Ukrainą, kuri esą vagia Europai skirtą žydrąjį kurą.

Vakar apie didžiulį rusiškų dujų trūkumą pranešė Slovakija, Rumunija, Vengrija ir Lenkija, o Bulgarijai, Graikijai, Makedonijai ir Turkijai žydrasis kuras išvis nustotas tiekti.

ES antradienį gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos ribojimus pavadino visiškai nepriimtinais.

"Ši padėtis visiškai nepriimtina, – sakoma Bendrijai pirmininkaujančios Čekijos ir Europos Komisijos pranešime. – Dujų tiekimas kai kurioms ES šalims buvo smarkiai sumažintas iš anksto neperspėjus ir aiškiai prieštaraujant tikinimams, kuriuos ES pateikė aukščiausios Rusijos ir Ukrainos institucijos."

O Čekijos premjeras Mirekas Topolánekas neatmetė galimybės surengti trišalį viršūnių susitikimą su Rusija ir Ukraina, jeigu artimiausiu laiku nebus išspręstas dujų tiekimo klausimas.

Nesidera, o kaltina viena kitą

Ukraina ir Rusija tik žeria viena kitai vis naujus kaltinimus. Sumažinusi dujų tiekimą Rusija šiurkščiai pažeidė susitarimus. Tai per susitikimą su ES pareigūnais sakė Ukrainos prezidento sekretoriato vadovo pirmasis pavaduotojas Oleksandras Šlapakas.

Maskva dėl dujų krizės kaltina tik Kijevą. "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas pranešė, kad Ukraina uždarė tris iš keturių dujotiekių, kuriais į ES šalis eksportuojamos gamtinės dujos iš Rusijos, tokiu būdu smarkiai sutrikdydama jų tiekimą.

"Mes patiriame šį iššūkį su partneriais Europoje, – kalbėjo jis. – Tai susiję su precedento neturinčiu neatsakingumu šalies, per kurios teritoriją mes tiekiame Europai 80 proc. mūsų dujų. Tai visiškas neatsakingumas."

Konflikto genezė

Ukrainos "Naftogaz" neturi sutarties dėl importinių dujų tiekimo 2009 m., nes nesutinka su "Gazprom" siūloma kuro tiekimo kaina, ji viršija 450 JAV dolerių už 1 tūkst. kub. m. Kijevas teigia, kad dujos iš Rusijos turi kainuoti ne daugiau kaip 203 dolerius už 1 tūkst. kub. m. Nesant sutarties, "Gazprom" nuo 2009 m. sausio 1 d. nutraukė dujų tiekimą į Ukrainą.

Maskvos ir Kijevo nesutarimai dėl dujų kainų kildavo kiekvieną žiemą po Oranžinės revoliucijos, o per didžiausią kivirčą 2006 m. dujų tranzitas per Ukrainą į ES šalis buvo sumažėjęs 200 mln. kub. m per dieną.

BNS, AFP, "Interfax" inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų