Prancūzų darbininkai pradėjo griauti migrantų „Džiungles“

  • Teksto dydis:

Prancūzų darbininkai, lydimi policininkų, antradienį atvyko į „Džiunglėmis“ vadinamą Kalė migrantų stovyklą ir ėmė griauti lūšnas ir palapines, kuriose gyvenę migrantai autobusais buvo išvežioti į kelis centrus įvairiose Prancūzijos vietose.

Jie ardė medines lūšnas, buldozeriais stūmė nuolaužas iš stovyklos, kurioje jau kelerius metus prisiglausdavo pabėgėliai, siekiantys patekti į Didžiąją Britaniją.

Atsisveikino su „Džiunglėmis“

Prieš operaciją šiam varganam lūšnynui nugriauti šimtai migrantų priešaušriu laukė eilėse autobusų, kuriais turėjo būti nuvežti į apgyvendinimo vietas visoje Prancūzijoje.

„Viso, „Džiunglės“!“ – šaukė viena migrantų grupė, tempdama bagažą purvinais lūšnyno keliukais. „Džiunglėse“ gyveno tūkstančiai į Didžiąją Britaniją patekti norėjusių migrantų, daugiausia – afganai, sudaniečiai ir Eritrėjos piliečiai.

Vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) pirmadienį sakė, kad dalyvaujant didelėms policijos pajėgoms 1 918 migrantų autobusais išvyko iš Kalė į 80 priėmimo centrų visoje Prancūzijoje.

„Dar nežinome, kur važiuojame, bet aišku, kad tai bus geriau už „Džiungles“, kurios buvo padarytos gyvuliams, o ne žmonėms“, – sakė 23 metų afganas Wahidas (Vahidas).

Vienu metu policija įsikišo į įsiplieskusias muštynes, bet B.Cazeneuve'as sakė, kad bendrai operacija vyko „ramiai ir tvarkingai“.

Pagrindinis labdaros organizacijų dėmesys buvo skiriamas šimtams „Džiuglių“ nepilnamečių, kurių niekas neatlydėjo.

Imdamasi paskutinės minutės priemonių, Britanija per praėjusią savaitę priėmė beveik 200 paauglių, daugiausia turinčių giminaičių Britanijoje, bet pirmadienį perdavimai sustojo.

Dar šimtus jau apklausė britų imigracijos pareigūnai ir daugelis laukia atsakymo.

Maždaug 400 jaunuolių laikinai apgyvendinami laivų konteineriuose vienoje „Džiunglių“ dalyje, kur gyveno šeimos.

B.Cazeneuve'as sakė, kad visi suaugusiųjų nelydimi nepilnamečiai „turintys įrodytų šeimos ryšių Didžiojoje Britanijoje“ galiausiai iš „Džiunglių“ bus perkelti per Lamanšą.

Britų vidaus reikalų ministrė Amber Rudd (Amber Rad) sakė, kad Londonas skiria iki 36 mln. svarų (40 mln. eurų) stovyklos likvidavimo operacijai ir Britanijos pasienio kontrolės gerinimui Kalė uostamiestyje.

Labdaros fondo „Auberge des Migrants“ vadovas Christianas Salome'as (Kristianas Salomas) sakė, kad procesas „vyksta gerai, nes yra žmonių, kurie nekantriai laukia išvykimo“.

„Daug didesnį susirūpinimą man kelia, (kas bus) vėliau šią savaitę, kai liks tik tie, kas nenori išvykti, kas žūtbūt nori pasiekti Angliją“, – sakė jis ir nurodė, kad tokių žmonių gali būti maždaug 2 tūkstančiai. Vidaus reikalų ministerija tą skaičių pavadino išpūstu.

Sekmadienio vakarą policija panaudojo ašarines dujas per pavienius susirėmimus su migrantais stovyklos teritorijoje.

Kovo mėnesį, kai pareigūnai nugriovė pietinę lūšnyno dalį, buvo kilusios riaušės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių