Kalifornijoje dėl COVID-19 protrūkio uždaromi barai, sporto salės ir bažnyčios

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Gevinas Niusomas) pirmadienį pratęsė visų vietos barų ir uždaro tipo maitinimo įstaigų uždarymą, taip pat liepė įšaldyti veiklą daugumai sporto salių, bažnyčių ir kirpyklų, šalies labiausiai apgyvendintoje valstijoje toliau sparčiai augant COVID-19 atvejų skaičiui.

Liepos 1 dieną G. Newsomas 19-oje apygardų, kur nustatytas infekcijos protrūkis, liepė užsidaryti barams, o restoranams, vyninėms, zoologijos sodams, o tokiems šeimos pramogų centrams kaip boulingo ir miniatiūrinio golfo centrai – nebeteikti paslaugų uždarose patalpose.

Gubernatorius demokratas pirmadienį pratęsė to įsakymo galiojimą. Jis taip pat įvedė papildomus apribojimus 30-yje apygardų, kur sparčiai plinta infekcija, įskaitant labiausiai apgyvendintus Los Anželo ir San Diego rajonus – nurodė ten neberengti pamaldų bei uždaryti sporto sales, kirpyklas, uždarus prekybos centrus ir ne pačias būtiniausias įmones.

„Duomenys rodo, kad ne visi vadovaujasi sveiku protu“, – sakė G. Newsomas, kurio įsakymas įsigaliojo nedelsiant.

Nauji suvaržymai nebus taikomi mokykloms, kurios artimiausiu metu turėtų vėl atsidaryti didžiojoje valstijos dalyje. Tačiau pirmadienį Kalifornijos didžiausios mokyklinės apygardos – San Diegas ir Los Andželas – paskelbė, kad jų moksleiviai naujus mokslo metus pradės mokantis išskirtinai nuotoliniu būdu.

Kovo mėnesį Kalifornija tapo pirmąja valstija, įsivedusia visuotinį karantiną siekiant apriboti COVID-19 plitimą. Tas sprendimas, regis, davė vaisių, nes po kelių savaičių sergamumo lygis stabilizavosi, nors kitos valstijos sunkiai dorojosi su didžiuliais pacientų antplūdžiais.

Tačiau šis žingsnis sudavė skaudų smūgį Kalifornijos ekonomikai, laikomai penktąja pagal dydį pasaulyje: lig šiol prašymus mokėti bedarbio pašalpą pateikė per 7,5 mln. žmonių.

G. Newsomas gegužę paskubėjo leisti daugumai įmonių vėl atsidaryti. Tačiau, kaip ir kitose valstijose, kurios priėmė panašius sprendimus, vėliau išaugęs užsikrėtimo ir hospitalizavimo atvejų skaičius paskatino jį šį mėnesį grąžinti kai kuriuos apribojimus.

Gubernatorius palygino savo įmonių uždarymo ir atidarymo strategiją su „šviesos perjungikliu“, pabrėždamas, kad būtina elgtis lanksčiai, kol už visuomenės sveikatą atsakingiems pareigūnams stebi ligos dinamiką.

Kalifornijoje sekmadienį buvo patvirtinti 8 358 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Tokių atvejų per pastarąsias dvi savaites padaugėjo 47 procentais, o hospitalizacijos atvejų skaičius per tą patį laikotarpį išaugo 28 procentais.

Iš viso Auksinėje valstijoje užregistruota per 329 100 infekcijos atvejų ir daugiau kaip 7 000 mirčių. Vis dėlto užsikrėtusiųjų tikriausiai yra daugiau, nes kai kuriems žmonėms nepasireiškia jokių simptomų, o testavimo pajėgumai nėra pakankami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių