Kalifornijoje – pergalė „tinklų neutralumo“ įstatymui

 Kalifornijoje federalinis teismas antradienį atvėrė kelią pradėti taikyti „tinklų neutralumo“ įstatymą, kuriam priešinasi JAV telekomunikacijų milžinės.

Teisėjas atmetė kabelinės televizijos ir telekomunikacijų bendrovių prašymą įšaldyti įstatymą, turintį neleisti joms sudaryti išskirtinių sąlygų savo paslaugoms arba lėtinti ryšį varžovų, tokių kaip srautinio transliavimo bendrovės „Netflix“ paslaugoms.

„Federalinis teismas ką tik atmetė telekomunikacijų ir kabelinės televizijos įmonių pastangas blokuoti tinklų neutralumo įstatymą, kurio autorius esu aš“, – per „Twitter“ parašė valstijos senatorius Scottas Wieneris (Skotas Vineris).

„Kalifornija dabar gali visiškai apsaugoti atvirą internetą“, – pridūrė jis.

Telekomunikacijų įmonių aljansas padavė į teismą Kalifornijos valstiją, argumentuodama, kad valdžia viršijo įgaliojimus, nes tokia priežiūra patenka į Federalinės ryšių komisijos (FCC) jurisdikciją.

Teisėjas atsisakė paskelbti pirminį draudimą šiam įstatymui įsigalioti, kol nagrinėjama ši byla. Prognozuojama, kad pateiktas ieškinys nebus patenkintas.

„Kai FCC, man prieštaraujant, atšaukė savo politiką dėl tinklų neutralumo, tokios valstijos kaip Kalifornija stengėsi šią tuštumą užpildyti savais įstatymais“, – per tviterį parašė FCC pirmininkės pareigas einanti Jessica Rosenworcel (Džesika Rouzenvorsel).

„Šį vakarą teismas Kalifornijoje nutarė, kad valstijos įstatymas gali būti vykdomas. Tai – svarbi žinia atviro interneto politikai“, – pridūrė ji.

J. Rosenworcel pirmtakas Ajitas Pai (Adžitas Pajus) atsistatydino iš FCC vadovo pareigų į valdžią atėjus prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui). Šis žingsnis atvėrė kelią interneto priežiūros politikos pokyčiams.

Per A. Pai kadenciją FCC buvo linkusi palaikyti interneto milžines, ypač tinklų neutralumo klausimu, todėl bendrovėms buvo suteikta laisvė blokuoti kai kurias paslaugas arba mažinti ryšio spartą.

Jam vadovaujant FCC po politinį atspalvį turėjusių debatų dėl tinklų neutralumo atšaukė 2015 metų nurodymą interneto ryšio paslaugų teikėjoms užtikrinti visiems vienodą prieigą.

Tinklų neutralumo šalininkai argumentuoja, kad šios taisyklės, taip pat ginčytos teismuose, neleidžia įtakingoms interneto ryšio tiekėjoms, tokioms kaip „Comcast“ ir „AT&T“, uždaryti konkurentų paslaugas ir formuoti „sparčiąsias“ ir „lėtąsias“ magistrales duomenims internetu siųsti.

Tačiau kiti nerimavo, kad tinklų neutralumo taisyklės gali atgrasyti investuotojus nuo sparčiai besivystančio sektoriaus.

JAV Teisingumo departamentas šio mėnesio pradžioje atsiėmė per ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos kadenciją pateiktą ieškinį, ginčijusį Kalifornijoje priimto įstatymo teisėtumą.

J. Rosenworcel tąsyk sakė palaikanti šios bylos nutraukimą.

„Žengdamas šį žingsnį Vašingtonas įsiklauso į remiančius atvirą internetą ir vėl nubrėžia kursą, kad tinklų neutralumas vėl taptų regionine taisykle“, – per „Twitter“ tąsyk rašė J. Rosenworcel.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių