Pereiti į pagrindinį turinį

Kapitoną vaduos laivynas

2009-04-10 09:00

Somalio piratai prisižaidė. JAV kariniai laivai vakar priartėjo prie Somalio pakrantės toje vietoje, kur trečiadienį buvo užpultas amerikiečių krovininis laivas ir pagrobtas jo kapitonas.

Su JAV vėliava plaukiojantį "Maersk Alabama" laivą, kuris plaukė į Kenijos uostą Mombasą, piratai užpuolė užvakar rytą. Vis dėlto laivas nebuvo nuplukdytas į jokį Somalio uostą, nes amerikiečių įgula atgavo jo kontrolę, nuskandino užpuolikų valtį ir net suėmė vieną piratą.

Tačiau jūrų plėšikai suspėjo įkaitu paimti laivo "Mersk Alabama" kapitoną Richardą Phillipsą. Tikėdamasi, kad jis bus paleistas, laivo įgula išlaisvino suimtą piratą, bet šio sėbrai viena gelbėjimosi valčių su įkaitu paspruko į Somalį.

"Kiek suprantu, jis pasisiūlė būti įkaitu, – sakė R.Phillipso žmonos pusseserė Gina Coggio. – Taip jis privalėjo pasielgti, nes yra kapitonas."

Vos gavę pranešimą apie laivo užpuolimą, į tą regioną buvo pasiųsti JAV kariniai laivai. Vakar ryte prie Somalio krantų išmetė inkarą eskadrinis minininkas "USS Bainbridge", dar šeši kariniai laivai buvo pakeliui į incidento vietą.

Tuo metu "Maersk Alabama" savininkai ir likusi įgula pradėjo derybas su kapitoną pagrobusiais piratais.

"Dabar jie nori išpirkos už kapitoną ir mes deramės, kaip jį išlaisvinti, – vakar kalbėjo vienas įgulos narys. – Siūlome ką galime – maisto, bet jiems tai nelabai tinka."

R.Phillipso žmona pranešė, kad vyras susisiekė su ja ir pranešė, jog yra sveikas.

Tai pirmas kartas nuo XIX a., piratai užpuolė su JAV vėliava plaukiojantį laivą. Šiuo metu Somalio piratai laiko pagrobę 18 laivų ir daugiau nei 250 įkaitų, tarp kurių yra ir Lietuvos pilietis.

Nors Adeno įlankoje plaukioja NATO, JAV, Japonijos ir kitų šalių kariniai laivai, vien per pastarąsias kelias dienas jūrų plėšikai užpuolė net šešis laivus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų